Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zmowa cenowa

14 lutego 2008
Minister rolnictwa nie znalazł wczoraj czasu na to, aby osobiście spotkać się z rolnikami, ale na wtorkowej konferencji prasowej zapewniał, że projekty uzdrawiania sytuacji na rynku wieprzowiny już są przygotowywane i pierwsze efekty prac powinny być widoczne za kilka miesięcy.

Nieopłacalność hodowli świń to nie tylko Polski problem. Niskie ceny za sprzedaż żywca otrzymują także Duńczycy czy Niemcy. Tam jednak rolnicy są udziałowcami spółdzielni i jedno euro otrzymują za sprzedaż tuczników drugie wpływa do ich kieszeni później za surowiec. U nas rolnikom miały pomóc grupy producenckie ale proces ich powstawania idzie jednak bardzo opornie. Do tej pory w całym kraju powstały zaledwie trzy takie zrzeszenia hodowców trzody. Dlatego resort rolnictwa ma zamiar położyć większy nacisk na ułatwienie ich powstawania. Propozycja jest taka.

Marek Sawicki – minister rolnictwa – „O ile to możliwe jeszcze w PROWIE 2007-08 wycofać się ze wsparcia przetwórstwa mięsnego zakładów na rzecz przeniesienia tego wsparcia dla grup producentów.”

Zupełnie inną sprawą jest przeciwdziałanie niezdrowej konkurencji. Zdaniem resortu rolnictwa jest duże prawdopodobieństwo, że do Polski są sprowadzane półtusze po zaniżonych cenach. Sprawą powinien się zając nie tylko urząd konkurencji i konsumentów.

Marek Sawicki – minister rolnictwa – „Zasadne będzie też zwrócenie uwagi Urzędom Skarbowym, czy przy rozliczeniach podatkowych przetwórstwa przemysłu mięsnego nie mamy do czynienia z zakupem poniżej wartości tego mięsa.”

O zmowie cenowej można mówić nie tylko w przypadku zakładów mięsnych. Dużo do myślenia daje też sytuacja na rynku pasz. O ile niektóre podwyżki można uzasadnić bardzo wysokimi cenami zbóż i śruty sojowej, to innych już tak łatwo nie daje się wytłumaczyć.

Wiesław Błaszkiewicz, dystrybutor pasz – „Prawdopodobnie ceny witamin zdrożały nawet o 100%. Na świecie są tylko dwie wytwórnie i one są w zasadzie monopolistami one decydują.”

Minister rolnictwa wystąpił także z wnioskiem do Komisji Europejskiej o zwiększenie refundacji eksportowych do świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę