aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Złota gernsejska

19 czerwca 2002

Rasami wyjściowymi, które przyczyniły się do jej wyhodowania prawdopodobnie były chamoise, maltańska, syryjska i saaneńska. 
Umaszczenie jest jednolite o barwie złota, z odcieniami od jasnoblond do ciemnego brązu. Sierść na zadzie, podbrzuszu i przedpiersiu jest długa.
Upowszechnienie rasa ta zawdzięcza swojemu łagodnemu temperamentowi i zadowalającej wydajności mleka – w czasie 10-miesięcznej laktacji kozy te dają 700-900 kg mleka o zawartości tłuszczu 3,2-4,0%.


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa dziś mija termin na określenie w systemie IRZ przezn...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Aleksander Dargiewicz, Prezes KRAJOWEGO ZWIĄZKU PRACODAWCÓW – PRODUCENTÓW TRZODY...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę