Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zakłady mięsne próbują przyciągnąć dostawców żywca wieprzowego

25 sierpnia 2004

Jak nie ma dostaw od drobnych producentów, którzy odstawiają po kilka sztuk to musimy kupować świnie w dużych fermach, a to oznacza lepszą jakość ale i wyższe ceny płacone za żywiec. Dokupić nie ma skąd, narzekają w przetwórniach, bo u naszych sąsiadów ceny płacone za żywiec są bardzo podobne albo nawet wyższe niż u nas.

Co dziwne, np. Niemcy interesują się świniami z małych stad. Mimo, że są bardziej tłuste to na ich rynku uważane są za tzw. domowe czyli chowane w sposób naturalny.

W Polsce ceny półtusz wieprzowych klasy E są takie same jak średnia w całej Unii Europejskiej. Taniej można kupić wieprzowinę w Danii. Rekordowo wysokie są ceny mięsa w Grecji.

Za to prosięta porównując z innymi krajami Unii Europejskiej nadal mamy tanie. U naszych sąsiadów - w Niemczech i Czechach - za prosiaka trzeba zapłacić o połowę więcej.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę