Jeszcze 10 lat temu rolnicy nie mogli zajmować się hodowlą dziczyzny. Dziś nie brakuje gospodarstw, które zrezygnowały z hodowli bydła lub trzody, a postanowiły się zająć zwierzętami żyjącymi w naturze w stanie dzikim, między innymi sarnami, jeleniami oraz dzikim ptactwem.
Hodowla jeleni czy danieli wymaga poniesienia pewnych nakładów, jednak jest opłacalna. 1 kg mięsa w niektórych krajach UE kosztuje 9 euro. U nas jest na razie taniej. Jednak po wejściu Polski do UE ceny zaczną się wyrównywać. Ale póki co, dziczyzna jest i tak droższa od wołowiny czy wieprzowiny. Od chwili zniesienia ustawowego zakazu, zainteresowanie hodowlą dziczyzny jest coraz większe. Aby założyć taką hodowlę, nie trzeba spełniać żadnych wymogów weterynaryjnych. Już dziś nasi rolnicy chcący skorzystać z unijnego programu SAPARD, mogą otrzymać pieniądze na rozwijanie hodowli dziczyzny.