MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Zaczyna brakować żywca wieprzowego

24 czerwca 2005

W całej Europie zaczyna brakować żywca wieprzowego, co od razu przełożyło się na ceny półtusz. U naszych zachodnich sąsiadów ten tydzień przyniósł podwyżki średnio o 10 centów za kilogram. U nas również drożej. W ostatnich dniach za kilogram mięsa trzeba zapłacić nawet o 40 gr. więcej.

Holendrzy, Niemcy i Czesi chętnie kupowaliby nasze półtusze ale nie są w stanie zaakceptować nowych cen. Teraz kilogram tego towaru w klasie U kosztuje powyżej 6 zł, a i tak trudno go kupić. Tymczasem kontrahenci szukają cen przynajmniej o 50 gr. niższych.

Poza półtuszami wieprzowymi trudno cokolwiek sprzedać. W magazynach odkładają się spore ilości słoniny i tłuszczy, ale obniżek nie widać. Dla kupców ze wschodu to nadal ceny nie do zaakceptowania.


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę