Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Włoskie kozy jadą do Polski

30 sierpnia 2004

"Gazeta Wyborcza" donosi, że z włoskiej doliny Aosty już wkrótce maja przybyć do Kotliny Kłodzkiej alpejskie kozy, by dawać mleko na przednie kozie sery.

Dziennik pisze o włoskim projekcie przeniesienia wzorców rodzimej hodowli i produkcji serów do Polski. W ramach projektu, 20 absolwentów szkółó gastronomicznych z Kotliny Kłodzkiej zdobywa doświadczenie w czterogwiazdkowych hotelach w północnych Włoszech.

Wielu innych w wysoko położonych gospodarstwach w alpejskiej dolinie Aosty uczy się robić włoski ser La Fontina. Obie strony są zadowolone a Włosi deklarują, że będą pracować z kolejnymi grupami młodych Polaków. Młodzi wyszkoleni we Włoszech będą mogli zająć się krzewieniem włoskich wzorców do Kotliny Kłodzkiej.

Już w przyszłym roku na kłodzkie pastwiska ma przyjechać kilklanaście alpejskich kóz. Powstanie niewielka serowarnia a dwaj eksperci z Aosty pomoga rozkręcić interes.

Dziennik podaje, że projekt przewiduje również wyszkolenie fachowców od uprawy winorośli i założenie pierwszych upraw w Kotlinie Kłodzkiej. Produkty wytworzone na modłę włoską będą mogły być sprzedawane w restauracjach typu włoskiego, jakie twórcy projektu zamierzają w przyszłości zakładać w Kotlinie Kłodzkiej.

Jak informuje Gazeta , projekt jest realizowany przez Włochów za pieniądze z Europejskiego Funduszu Społecznego.

 


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę