"Gazeta Wyborcza" donosi, że z włoskiej doliny Aosty już wkrótce maja przybyć do Kotliny Kłodzkiej alpejskie kozy, by dawać mleko na przednie kozie sery.
Dziennik pisze o włoskim projekcie przeniesienia wzorców rodzimej hodowli i produkcji serów do Polski. W ramach projektu, 20 absolwentów szkółó gastronomicznych z Kotliny Kłodzkiej zdobywa doświadczenie w czterogwiazdkowych hotelach w północnych Włoszech.
Wielu innych w wysoko położonych gospodarstwach w alpejskiej dolinie Aosty uczy się robić włoski ser La Fontina. Obie strony są zadowolone a Włosi deklarują, że będą pracować z kolejnymi grupami młodych Polaków. Młodzi wyszkoleni we Włoszech będą mogli zająć się krzewieniem włoskich wzorców do Kotliny Kłodzkiej.
Już w przyszłym roku na kłodzkie pastwiska ma przyjechać kilklanaście alpejskich kóz. Powstanie niewielka serowarnia a dwaj eksperci z Aosty pomoga rozkręcić interes.
Dziennik podaje, że projekt przewiduje również wyszkolenie fachowców od uprawy winorośli i założenie pierwszych upraw w Kotlinie Kłodzkiej. Produkty wytworzone na modłę włoską będą mogły być sprzedawane w restauracjach typu włoskiego, jakie twórcy projektu zamierzają w przyszłości zakładać w Kotlinie Kłodzkiej.
Jak informuje Gazeta , projekt jest realizowany przez Włochów za pieniądze z Europejskiego Funduszu Społecznego.