Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina – dopłaty do eksportu

3 grudnia 2007
Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1410/2007 z dnia 29 listopada 2007 r. ustalającym refundacje wywozowe dla wieprzowiny zostały wprowadzone stawki refundacji do mięsa wieprzowego świeżego/chłodzonego/mrożonego.

Stawki refundacji wywozowych w zależności od kodu CN wahają się od 15,20 do 54,20 euro/100 kg wieprzowiny.

Przedsiębiorca zamierzający uczestniczyć w w/w mechanizmie zobowiązany jest:
- zarejestrować się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez Agencję Rynku Rolnego
- do wniosku o pozwolenie:
  • dołączyć dokumenty potwierdzające prowadzenie, w okresie co najmniej 12 miesięcy poprzedzających datę jego złożenia, działalności w zakresie handlu wieprzowiną (zarówno na terytorium UE, jak i z państwami trzecimi)
  • złożyć w ARR wymaganą kwotę zabezpieczenia
  • uiścić opłatę skarbową w wysokości 82 zł.
Należna kwota refundacji wywozowych jest naliczana po rozpatrzeniu wniosku o refundację uzupełnionego o następujące dokumenty:
pozwolenie na wywóz z adnotacjami służby celnej (poświadczającymi stopień wykorzystania),
  • kartę kontrolną T5,
  • protokół z kontroli fizycznej – w przypadku dokonania kontroli przez Służbę Celną,
  • wynik analizy jakościowej wywożonego produktu, przeprowadzonej przez autoryzowane laboratorium analityczne – w przypadku pobrania próbek przez Służbę Celną,
  • protokół kontroli podmiany – w przypadku dokonania kontroli podmiany przez Służbę Celną.
W przypadkach, w których odbył się przeładunek na terenie UE:
  • dokument transportowy i oświadczenie armatora
Produkty z sektora wieprzowiny objęte refundacją muszą spełniać wymogi rozporządzeń (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004, w szczególności w zakresie przygotowania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami dotyczącymi znaku jakości zdrowotnej określonymi w sekcji I rozdział III załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004.
Wywóz towarów objętych refundacją wywozową może być dokonywany wyłącznie w yznaczonych oddziałach celnych lub w „miejscu uznanym” dla potrzeb załadunku.
Osoba dokonująca wywozu towarów objętych refundacją wywozową zanim złoży zgłoszenie celne wraz z wnioskiem o refundację zobowiązana jest do powiadomienia urzędu celnego wywozu o planowanym wywozie, na co najmniej 24 godziny przed rozpoczęciem załadunku.
Miejsce uznane dla potrzeb załadunku – umożliwia eksporterom dokonania odprawy celnej wywozowej w miejscu załadunku towarów rolno-spożywczych, objętych wnioskiem o refundację wywozową.
Warunki uczestnictwa w mechanizmie, formularze oraz wszystkie potrzebne dokumenty są dostępne na stronie internetowej www.arr.gov.pl
Telefoniczny Punkt Informacyjny ARR udziela informacji pod numerem               (022) 661-72-72        – wszystkim beneficjentom zainteresowanym problematyką związaną z refundacjami wywozowymi dla wieprzowiny. Czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00. Konsultantom TPI można również zadawać pytania dotyczące mechanizmów WPR administrowanych przez ARR drogą elektroniczną, korespondencję należy kierować pod adres e-mail: tpi@arr.gov.pl.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę