MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Warunki środowiskowe w pomieszczeniach gospodarskich dla trzody

28 kwietnia 2004
Mikroklimat w pomieszczeniach dla świń ma duży wpływ na warunki zoohigieniczne, a przez to na wydajność produkcji i dochody rolnika.

Zapewnienie optymalnej temperatury, wilgotności powietrza, ochładzania i ruchu powietrza w pomieszczenia dla poszczególnych grup zwierząt pozwala uzyskać wysoką i dobrej jakości produkcję. Zalecaną temperaturę i wilgotność względną powietrza przedstawiono w tabeli 3.

Tabela 3. Temperatura i wilgotność powietrza w chlewniach.

Kategoria zwierząt
Temperatura w °C
Wilgotność względna w %
minimalna
optymalna
Knury
12
15
75
Lochy
12
15
70
Lochy wysokoprośne
15
19
70
Lochy karmiące
18
20
70
Prosięta do 14 dni
24
28
60
Prosięta 14 -28 dni
18
23
60
Prosięta starsze
18
21
60
Warchlaki
17
19
60
Tuczniki
15
18
70
Knurki i loszki
14
17
70

W trakcie produkcji trzody chlewnej wydzielane są różnego rodzaju szkodliwe dla zwierząt gazy, m.in. dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór oraz następuje zapylenie powietrza. Usuwanie tych zanieczyszczeń jest jednym z warunków utrzymania w pomie­szczeniach odpowiednich warunków zoohigienicznych. Do tego celu służą urządzenia wentylacyjne. Dobrze zaplanowana wentylacja naturalna w większości chlewni, w warunkach Polski, rozwiązuje problem zanieczyszczenia powietrza. Tylko w niektórych wy­padkach trzeba zastosować wentylację wymuszoną, ale związane to jest równocześnie ze zwiększeniem kosztów eksploatacji chlewni. Wentylacja jednocześnie ochładza zwierzęta. Zalecane wielkość wymiany powietrza przedstawiono w tabeli 4.

Kolejnym czynnikiem decydującym o dobrostanie trzody jest oświetlenie. Oświetlenie naturalne, czyli dzienne, określa się stosunkiem oszklonej powierzchni okien do powierzchni podłogi. Oświetlenie sztuczne, jeżeli będzie wymagane, powinno być zapewnione w tych samych godzinach co światło dzienne.

Tabela 4. Orientacyjna wymiana powietrza w pomieszczeniach.

Kategoria zwierząt
Wymiana powietrza m3/h szt.
zima
lato
Knurki i loszki hodowlane
20
90
Knury, lochy luźne i prośne
20
100
Lochy karmiące
50
150
Prosięta odsądzone do 8 tygodni
5
20
Warchlaki do 12 tygodni
8
30
Tuczniki
15
80


Tabela 5. Oświetlenie w pomieszczeniach dla trzody chlewnej.

Kategoria zwierząt
Oświetlenie dzienne (stosunek oszklonej powierzchni okien do powierzchni, podłogi)
Oświetlenie sztuczne (natężenie oświetlenia w lx)
Knury, lochy luźne i prośne
l : 20
20-30
Knurki i loszki hodowlane
l : 20
20-30
Lochy karmiące
l : 20
20-30
Prosięta
1 : 25
20-30
Tuczniki
1 : 30
20 - 30

Istnieje propozycja UE, ażeby okres jasności (dnia) pomieszczeń wynosił minimum 8 godzin i więcej, a natężenie oświetlenia podnieść do 40-80 lx.

Dobre oświetlenie pozwala również hodowcy na dokładniejszy nadzór i lepszą możliwość zauważenia ewentualnych objawów chorobowych.


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę