Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W końcu roku ceny żywca wieprzowego wyniosą 3,7-3,9 zł/kg

9 października 2007
Żywiec wieprzowy w grudniu tego roku będzie kosztował przeciętnie 3,70-3,90 zł/kg, a w marcu 2008 r. - 3,70- 4 zł/kg - prognozuje zespół ekspertów powołany przez prezesa Agencji Rynku Rolnego. Obecnie ceny skupu żywca są na poziomie 4,20 zł/kg.
Zmniejszenie krajowej podaży żywca wieprzowego sprawiło, że od maja br. ceny skupu trzody chlewnej rosły. Jednak ich wzrost był ograniczany niskim poziomem cen wieprzowiny na rynku unijnym. W sierpniu br., według danych GUS, za żywiec wieprzowy płacono przeciętnie 4,07 zł/kg tj. o 26 proc. więcej niż w maju, ale wciąż o ok. 5 proc. mniej niż rok wcześniej.

We wrześniu ceny trzody nadal rosły. Według notowań ministerstwa rolnictwa, w połowie września średnio osiągnęły one 4,18 zł/kg, przekraczając poziom sprzed roku.

Niekorzystne relacje cen trzody chlewnej do cen zbóż utrzymujące się od jesieni 2006 r. skłoniły rolników do redukcji pogłowia świń. W lipcu br. stado trzody chlewnej w kraju (według danych GUS) liczyło 18,1 mln sztuk i było o 4 proc. mniejsze niż przed rokiem.

W wyniku wysokich cen zbóż po tegorocznych zbiorach, relacje cen nadal są niekorzystne dla producentów trzody. W związku z tym, w opinii ekspertów, należy się spodziewać dalszego spadku pogłowia trzody chlewnej, który utrzyma się przynajmniej do połowy 2008 r.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), produkcja wieprzowiny w drugiej połowie tego roku może wynieść 1.032 tys. ton tj. o 4 proc. mniej niż w tym samym okresie 2006 r. Spadek produkcji utrzyma się prawdopodobnie do końca 2008 r.

Jak zauważają eksperci, wzrost cen wieprzowiny, przy ich spadku w UE, spowodował zmniejszenie konkurencyjności polskiej wieprzowiny. W efekcie po znacznym wzroście eksportu wieprzowiny, utrzymującym się od czerwca do maja br. notuje się jego spadek.

W pierwszym półroczu 2007 r. eksport wieprzowiny (żywca, mięsa, przetworów i tłuszczu) wyniósł 173 tys. ton, tj. był o 24 proc. wyższy niż w I połowie 2006 r. Ocenia się, że w II połowie 2007 r. eksport wieprzowiny może wynieść 160 - 170 tys. ton, czyli byłby o 13-15 proc. mniejszy niż rok wcześniej. W 2008 r. w związku z przewidywanym dalszym spadkiem krajowej podaży wieprzowiny, jej eksport może zmniejszyć się do ok. 270 tys. ton, co oznacza, że będzie o ok. 20 proc. mniejszy w porównaniu do przewidywanego na rok bieżący.

Jednocześnie braki w zaopatrzeniu krajowym będą uzupełniane tańszym mięsem z importu. Ocenia się, że w II połowie 2007 r. wyniesie on ok. 110 tys. ton i będzie o ok. 20 proc. wyższy niż rok wcześniej. Wzrost importu spodziewany jest także w 2008 r. Według przewidywań ekspertów, w 2008 r. import może osiągnąć poziom 230 tys. ton, czyli o ok. 17 proc. wyższy niż w 2007 r.

Na skutek dużej podaży wieprzowiny nastąpiła obniżka cen detalicznych wieprzowiny, co spowodowało wzrost jej spożycia w 2006 r. do 41,4 kg na osobę, tj. o 2,4 kg w porównaniu do 2005 r. Według oceny IERiGŻ w 2007 r. spożycie wieprzowiny może wynieść 42 kg na mieszkańca. W 2008 r., w wyniku wyższych niż w 2007 r. cen detalicznych, konsumpcja tego mięsa może zmniejszyć się do 40 kg na osobę.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę