Koni teraz mamy prawie o połowę mniej, niż przed rokiem – wynika z najnowszych opracowań Głównego Urzędu Statystycznego.
Jeśli tak dalej pójdzie, to za kilka lat produkcja koni na rzeź może zostać zatrzymana. A szkoda. To nisza eksportowa, którą polscy producenci po wejściu do Unii Europejskiej mogą z powodzeniem zagospodarować – mówi Ewelina Cześnik z Polskiego Związku Hodowców Koni. Polska konina w większości trafia do Włoch, ale z włoskiego rynku starają się nas wyprzeć Francuzi. A ostatnio także Niemcy. We Francji produkcja koniny dotowana jest przez specjalne premie, u nas nie przewidziano środków na zwiększenie jej produkcji. Zmniejszyła się także liczba ubojni. Kiedyś było ich dziewięć, teraz tylko jedna w Jaśle specjalizuje się w uboju koni. Pozostałych kilka zakładów w województwie podlaskim i małopolskim przyjmuje jedynie małe ilości tych zwierząt.
LICZBA KONI | W TYSIĄCACH SZTUK |
2001 rok | 540 |
2002 rok | 330 |
KONIE ZIMNOKRWISTE I MIESZAŃCE | 2003 rok | 2001 rok |
Źrebięta (ok. 400 kg) | 6 – 7 zł/kg | 12 zł/kg |
Dorosłe (600 – 700 kg) | 5 – 6,40 zł/kg | 8 – 9 zł/kg |
Ceny źrebięciny w ciągu dwóch lat spadły prawie o połowę. O 1/3 mniej ubojnie płacą za mięso z koni dorosłych. Dwa razy więcej wysyłamy za granicę żywych koni, niż mięsa. Eksport tych zwierząt odbywa się w 70 % przez przejście graniczne w Zebrzydowicach.
EKSPORT KONI I – V 2003 rok | LICZBA SZTUK |
żywiec | 23000 |
mięso | 11000 |