Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Transgeniczna mućka

13 lutego 2003

Nowozelandzcy naukowcy wyhodowali na drodze klonowania krowy zdolne do produkcji mleka o unikalnych właściwościach. Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta dają mleko bogate w kazeinę – białko niezbędne do produkcji sera.

Naukowcy z ośrodka w Hamilton są przekonani, że ich badania zrewolucjonizują produkcję serów. Transgeniczne mleko zawiera bowiem znacznie więcej kazeiny niż te od zwykłej krowy, co znacznie skraca proces wytwórczy i może stanowić potencjalne źródło dużych oszczędności dla przedsiębiorców.

Już wcześniej naukowcy wyprodukowali genetycznie modyfikowane krowy, jednak po raz pierwszy skoncentrowano się na wytwarzanym przez nie mleku.

Przeciwnicy transgenicznej żywności twierdzą jednak, iż nie ma na razie wystarczających dowodów potwierdzających, że genetycznie modyfikowane pożywienie jest zdrowe dla człowieka.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę