OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Transgeniczna mućka

13 lutego 2003

Nowozelandzcy naukowcy wyhodowali na drodze klonowania krowy zdolne do produkcji mleka o unikalnych właściwościach. Genetycznie zmodyfikowane zwierzęta dają mleko bogate w kazeinę – białko niezbędne do produkcji sera.

Naukowcy z ośrodka w Hamilton są przekonani, że ich badania zrewolucjonizują produkcję serów. Transgeniczne mleko zawiera bowiem znacznie więcej kazeiny niż te od zwykłej krowy, co znacznie skraca proces wytwórczy i może stanowić potencjalne źródło dużych oszczędności dla przedsiębiorców.

Już wcześniej naukowcy wyprodukowali genetycznie modyfikowane krowy, jednak po raz pierwszy skoncentrowano się na wytwarzanym przez nie mleku.

Przeciwnicy transgenicznej żywności twierdzą jednak, iż nie ma na razie wystarczających dowodów potwierdzających, że genetycznie modyfikowane pożywienie jest zdrowe dla człowieka.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę