Wywodzi się ze Szwajcarii, z doliny Toggenburg, kanton Sankt Gallen.
Jest to rasa bezroga, krótkowłosa, o umaszczeniu od jasno- do ciemnobrunatnego, czekoladowego, a także mysiego. U kozłów występuje obfita broda. U osobników obu płci po dwóch stronach twarzy biegną ku pyszczkowi białe strzałki o szerokości 2 cm, przy czym pyszczek jest biały. Kończyny od napiąstka i stawu skokowego są szare lub białe o nieregularnym rysunku.
Białe umaszczenie występuje też na obrzeżu małżowin usznych i dobrzusznej stronie ogona. Kozy mają dobrze rozbudowane wymię, o bogatej tkance gruczołowej.
Wysokość w kłębie kozłów wynosi 80-85 cm, a kóz – 74-80 cm. Masa ciała kozłów wynosi 70-110 kg, a kóz – 50-80 kg.
Wydajność mleka w 10-miesięcznej laktacji wynosi 1000-2000 kg.
Pigmentowana skóra tych kóz sprzyja aklimatyzacji w gorącym klimacie, a przystosowanie do terenów górzystych – eksportowi do innych krajów.
Jest to rasa o zasięgu międzykontynentalnym. Hodowla jej rozwinęła się w Grecji, Austrii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, USA, we Włoszech i na Węgrzech.