Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tańsze tłuszcze na giełdach

8 lipca 2005

Na giełdach towarowych obniżki tłuszczy oraz i tak zawsze najtańszych podgardeł czy nóg. Ceny spadły średnio o kilka, a nawet kilkanaście procent. Powód – ponownie są trudności z eksportem na wschód, a nasz rynek nie jest w stanie wchłonąć nadwyżek.

Tymczasem koszty magazynowania są bardzo duże. Obniżki cen szybko przyniosły efekt. Firmom coraz łatwiej znaleźć nabywców. Inna sytuacja jest z półtuszami wieprzowymi i drogimi elementami. Przez ostatnie 2–3 tygodnie ceny rosły, teraz są stabilne. Kilogram świeżej szynki kosztuje średnio 7,30 złotych, karkówka jest prawie o 2 złote droższa. Najwięcej zakupów detalicznych klienci robią w weekendy, w ciągu tygodnia niestety znacznie mniej – oceniają firmy mięsne.

A na rynku wołowiny podwyżki. Podaż znacznie spadła, dlatego ceny poszły do góry. Za ćwierci z młodego bydła trzeba zapłacić na giełdach towarowych nawet 9 złotych za kilogram, ćwierci z bydła dorosłego są o ponad złotówkę tańsze.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę