Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Taniej w skupie, drożej w wielu sklepach

5 sierpnia 2003

Ceny skupu tuczników najpierw na chwilę wzrosły, teraz spadają. W sklepach sytuacja jest nieprzewidywalna: w niektórych mięsa i wędliny potaniały, w innych podrożały.

W sklepie firmowym brodnickich Zakładów Mięsnych Polmeat w Brodnicy w ciągu kilku dni podrożało wiele wyrobów, choć nieznacznie – o kilkadziesiąt groszy na kilogramie. Głównie ceny wędlin z "wyższej półki": schab chłopski parzony niedawno kosztował 16,89 zł za kg, wczoraj – 17,52 zł. Biodrówka podrożała z 7,34 zł do 7,64 zł, a schab z 11,93 zł do 12,90 zł. Nie drgnęły ceny wołowiny i tańszych wędlin: za kiełbasę zwykłą klienci od dawna płacą 6,25 zł. 

W Toruniu w dół
Inaczej jest w sklepach firmowych toruńskiej Masarni z Ubojnią Czesława Hołubka. Od czwartku mamy niższe ceny mięsa wieprzowego. Schab kosztował 13,90 zł, a teraz jest po 12,30 zł, biodrówka i żeberka staniały o 50 groszy. Nie zmieniły się ceny wędlin – informują ekspedientki sklepu na dużym toruńskim osiedlu Na Skarpie. W sklepie mięsnym przy Alei 23 Stycznia w Grudziądzu od dawna nie zmieniały się ceny wieprzowiny i przetworów. Boczek – 5,90 zł, schab – 12,50 zł, kiełbasa zwyczajna – 7,70 zł, golonka – 3,60 zł. 

Zagadka ekonomiczna
Przetwórcy tłumaczą podwyżki cen wyrobów wyższymi cenami skupu sprzed paru dni. Proces technologiczny trwa 3-4 dni. Do tego dochodzi czas dowozu towaru do sklepów i w efekcie konsumenci jedzą przetwory z mięsa, za które płaciliśmy w skupie więcej niż dziś – tłumaczy Krzysztof Wiśniewski, dyrektor. ds. skupu w brodnickich ZM Polmeat. Jeszcze parę dni temu Brodnica płaciła rolnikom 3,70-3,80 zł za kg żywca, teraz cena spadła do 3,25-3,30 zł. 

Konsumenci chcieliby widzieć skutki spadku cen skupu w sklepach mięsnych. Prezes ZM Grudziądz Wiesław Brzozowski tłumaczy, że cena skupu żywca może się zmienić nawet w ciągu godziny, natomiast umowy handlowe z odbiorcami przetworów podpisuje się na 2-3 tygodnie. W tym czasie ceny żywca mogą się już kilkakrotnie zmienić. Nie ma szans, by sytuacja w skupie błyskawicznie przekładała się na ceny towarów w sklepach. 

Nic skomplikowanego
Zdaniem Janiny Kędziory z Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Łubiance, która od ponad 10 lat skupuje świnie dla grudziądzkiej przetwórni, latem ludzie jedzą mniej mięsa i wędlin: - Wolą warzywa i owoce, bo w upały są bezpieczniejsze dla zdrowia. Zakłady potrzebują mniej surowca i cena skupu spada. Łubianka wczoraj płaciła 3,50 zł/kg żywca plus VAT. Według przetwórców ceny żywca muszą spaść, gdyż na rynek wchodzi bezcłowy kontyngent wieprzowiny na III kwartał i od miesiąca trwa wyprzedaż półtusz z zapasów Agencji Rynku Rolnego. 

Ta wyprzedaż nie może mieć wpływu na ceny skupu, bo zainteresowanie nią jest niewielkie. Na ostatniej sesji wystawiono do sprzedaży ponad 3 tysiące ton, a sprzedano tylko 90 tysięcy ton – uważa Edyta Mądzielewska, dyrektor bydgoskiego oddziału agencji.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę