Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 17.702,4 ton żywca, w tym 14.988,9 ton trzody chlewnej i 2.713,5 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 12.965,8 ton, w tym: mięso wieprzowe –
11.542,9 ton, tj. 89,0% i mięso wołowe – 1.422,9 ton tj. 11,0%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 05.01.02 | 4,20 | 5,05 | 4,54 | 2,82 | 3,60 | 3,19 |
2. | 15.12.01 | 4,28 | 4,95 | 4,52 | 2,91 | 3,40 | 3,15 |
3. | 06.01.01 | 3,86 | 4,44 | 4,09 | 2,78 | 3,59 | 3,29 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,08 | +0,10 | +0,02 | -0,09 | +0,20 | +0,04 |
5. | 1:2 (%) | -1,87 | +2,02 | +0,44 | -3,09 | +5,88 | +1,27 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,34 | +0,61 | +0,45 | +0,04 | +0,01 | -0,10 |
7. | 1:3 (%) | +8,81 | +13,74 | +11,00 | +1,44 | +0,28 | -3,04 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 5 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 173 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 70,1 ton, w tym:
18 szt. trzody o wadze 2,6 ton, co stanowiło śladowy procent skupu ogółem tych zwierząt,
155 szt. bydła o wadze 67,5 ton, co stanowiło 2,5% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Analizowany okres obejmował 15 dni roboczych i był nieporównywalny do
poprzedniego. Średniodzienny skup trzody chlewnej w tym międzyświątecznym
okresie wynosił 999,3 ton i był niższy od wielkości z poprzedniego o 596,7
ton, tj. 37,4%.
Główną przyczyną spadku skupu trzody było niższe zapotrzebowanie surowcowe
przemysłu mięsnego w związku ze spadkiem zamówień handlu detalicznego w
okresie poświątecznym na mięsa i jego przetwory. Ponadto z uwagi na trudne
warunki atmosferyczne w dniach 2-5 stycznia wstrzymano skup zwierząt rzeźnych
na terenie woj. podkarpackiego.
Po ośmiotygodniowym okresie, kiedy notowano systematyczny spadek cen, obecnie
wystąpił wzrost średniej ceny o 2 gr (0,4%), tj. do poziomu 4,54 zł/kg wagi
żywej netto.
Dla uzupełnienia potrzebnych ilości wieprzowiny do produkcji, 9 zakładów
zakupiło od producentów krajowych 495,5 ton mięsa. Surowce wieprzowe
importowały 2 zakłady, które zakupiły 183,9 ton szynki.
Średniodzienny skup bydła wyniósł 180,9 ton i był niższy w porównaniu z
poprzednim okresem o 201,6 ton (52,7%).
Cena 1 kg żywca wołowego wzrosła o 4 gr, tj. do poziomu 3,19 zł.
Mięso wołowe od producentów krajowych zakupiło 5 zakładów w łącznej ilości
72,7 ton.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 180,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie podkarpackim, a najwyższą tj. 340,00 zł – w województwie podlaskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 606,1 ton głównie wyrobów wędliniarskich.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.761,6 ton mięsa z uboju, w tym 1.545,7 ton półtusz wieprzowych i 215,9 ton ćwierci wołowych,
14.971,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 4.268,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 8.020,5 ton wędlin oraz 2.681,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 05.01.02 | 7,23 | 6,14 | 7,11 | 11,20 | 14,23 |
2. | 15.12.01 | 7,19 | 6,20 | 7,08 | 11,24 | 14,25 |
3. | 06.01.01 | 6,79 | 6,71 | 7,06 | 11,12 | 13,42 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,04 | -0,06 | +0,03 | -0,04 | -0,02 |
5. | 1:2 (%) | +0,56 | -0,97 | +0,42 | -0,36 | -0,14 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,44 | -0,57 | +0,05 | +0,08 | +0,81 |
7. | 1:3 (%) | +6,48 | -8,50 | +0,71 | +0,72 | +6,04 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 10.12.2001-05.01.2002 r. skupiono ogółem 85.320 szt. trzody, z czego 68.992 szt. (80,9%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 16.328 szt. (19,1%) – wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 47/2001