aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

11 stycznia 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 17.702,4 ton żywca, w tym 14.988,9 ton trzody chlewnej i 2.713,5 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 12.965,8 ton, w tym: mięso wieprzowe – 11.542,9 ton, tj. 89,0% i mięso wołowe – 1.422,9 ton tj. 11,0%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 05.01.02 4,20 5,05 4,54 2,82 3,60 3,19
2. 15.12.01 4,28 4,95 4,52 2,91 3,40 3,15
3. 06.01.01 3,86 4,44 4,09 2,78 3,59 3,29
4. 1-2(zł/q) -0,08 +0,10 +0,02 -0,09 +0,20 +0,04
5. 1:2 (%) -1,87 +2,02 +0,44 -3,09 +5,88 +1,27
6. 1-3(zł/q) +0,34 +0,61 +0,45 +0,04 +0,01 -0,10
7. 1:3 (%) +8,81 +13,74 +11,00 +1,44 +0,28 -3,04

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 5 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 173 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 70,1 ton, w tym:

  • 18 szt. trzody o wadze 2,6 ton, co stanowiło śladowy procent skupu ogółem tych zwierząt, 

  • 155 szt. bydła o wadze 67,5 ton, co stanowiło 2,5% skupu ogółem tych zwierząt. 

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Analizowany okres obejmował 15 dni roboczych i był nieporównywalny do poprzedniego. Średniodzienny skup trzody chlewnej w tym międzyświątecznym okresie wynosił 999,3 ton i był niższy od wielkości z poprzedniego o 596,7 ton, tj. 37,4%.
Główną przyczyną spadku skupu trzody było niższe zapotrzebowanie surowcowe przemysłu mięsnego w związku ze spadkiem zamówień handlu detalicznego w okresie poświątecznym na mięsa i jego przetwory. Ponadto z uwagi na trudne warunki atmosferyczne w dniach 2-5 stycznia wstrzymano skup zwierząt rzeźnych na terenie woj. podkarpackiego.
Po ośmiotygodniowym okresie, kiedy notowano systematyczny spadek cen, obecnie wystąpił wzrost średniej ceny o 2 gr (0,4%), tj. do poziomu 4,54 zł/kg wagi żywej netto.
Dla uzupełnienia potrzebnych ilości wieprzowiny do produkcji, 9 zakładów zakupiło od producentów krajowych 495,5 ton mięsa. Surowce wieprzowe importowały 2 zakłady, które zakupiły 183,9 ton szynki.
Średniodzienny skup bydła wyniósł 180,9 ton i był niższy w porównaniu z poprzednim okresem o 201,6 ton (52,7%).
Cena 1 kg żywca wołowego wzrosła o 4 gr, tj. do poziomu 3,19 zł.
Mięso wołowe od producentów krajowych zakupiło 5 zakładów w łącznej ilości 72,7 ton.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 180,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie podkarpackim, a najwyższą tj. 340,00 zł – w województwie podlaskim.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 606,1 ton głównie wyrobów wędliniarskich.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.761,6 ton mięsa z uboju, w tym 1.545,7 ton półtusz wieprzowych i 215,9 ton ćwierci wołowych,

  • 14.971,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 4.268,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 8.020,5 ton wędlin oraz 2.681,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 05.01.02 7,23  6,14 7,11 11,20 14,23
2. 15.12.01 7,19  6,20 7,08 11,24 14,25
3. 06.01.01 6,79  6,71 7,06 11,12 13,42
4. 1-2(zł/q) +0,04  -0,06 +0,03 -0,04 -0,02
5. 1:2 (%) +0,56  -0,97 +0,42 -0,36 -0,14
6. 1-3(zł/q) +0,44  -0,57 +0,05 +0,08 +0,81
7. 1:3 (%) +6,48  -8,50 +0,71 +0,72 +6,04

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 10.12.2001-05.01.2002 r. skupiono ogółem 85.320 szt. trzody, z czego 68.992 szt. (80,9%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 16.328 szt. (19,1%) – wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 47/2001


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę