Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

13 grudnia 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 10.219,1 ton żywca, w tym 8.107,7 ton trzody chlewnej i 2.111,4 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 7.297,5 ton, w tym: mięso wieprzowe – 6.204,8 ton, tj. 85,0%
i mięso wołowe – 1.092,7 ton tj. 15,0%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 08.12.01 4,30 4,88 4,53 2,94 3,40 3,15
2. 01.12.01 4,30 4,94 4,53 2,94 3,40 3,15
3. 09.12.00 3,71 4,54 3,97 2,70 3,81 3,37
4. 1-2(zł/q) 0,00 -0,06 0,00 0,00 0,00 0,00
5. 1:2 (%) 0,00 -1,22 0,00 0,00 0,00 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,59 +0,34 +0,56 +0,24 -0,41 -0,22
7. 1:3 (%) +15,90 +7,49 +14,11 +8,89 -10,76 -6,53

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 494 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 131,6 ton, w tym:

  • 201 szt. trzody o wadze 17,5 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 293 szt. bydła o wadze 114,1 ton, co stanowiło 5,4% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych, w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrost skupu o 8,8%, spowodowany przedświątecznym gromadzeniem zapasów mięsa, zwłaszcza wysokogatunkowego. Średnia cena trzody kl. I pozostała na poziomie z ubiegłego tygodnia, tj. 4,53 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych, trzynaście zakładów zakupiło 504,0 ton u innych producentów krajowych i 65,0 ton od ARR. Pięć zakładów dokonało importu wieprzowiny w ilości 318,9 ton.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył się o 10,7% w stosunku do ubiegłego tygodnia. Jedenaście zakładów zakupiło 99,7 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia, tj. 3,15 zł/kg.
W analizowanym tygodniu odnotowano dalszy spadek (o 2 gr.) średniej ceny skupu krów. Najniższą, tj. 1,84 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,76 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący, powyżej 25,0%, udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w siedmiu województwach: wielkopolskim – 55,6%, lubelskim – 53,0%, małopolskim – 41,9%, pomorskim – 38,9%, kujawsko-pomorskim – 29,9%, podkarpackim – 28,0%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej – o 5,3% i bydła – o 14,2%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec wieprzowy – wzrost o 14,1%, żywiec wołowy – spadek o 6,5%. 

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 569,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 60,4% stanowiły wędliny i konserwy, 29,9% – mięso wołowe, 5,0% – uboczne artykuły uboju i 4,7% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 9,6% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 9,1%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.130,2 ton mięsa z uboju, w tym 989,3 ton półtusz wieprzowych i 140,9 ton ćwierci wołowych,

  • 6.294,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.726,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.109,9 ton wędlin oraz 1.458,3 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 08.12.01 7,15  6,19 6,96 11,22 14,15
2. 01.12.01 7,17  6,13 6,98 11,20 14,05
3. 09.12.00 6,44  6,61 7,26 11,11 13,39
4. 1-2(zł/q) -0,02  +0,06 -0,02 +0,02 +0,10
5. 1:2 (%) -0,28  +0,98 -0,29 +0,18 +0,71
6. 1-3(zł/q) +0,71  -0,42 -0,30 +0,11 +0,76
7. 1:3 (%) +11,02  -6,35 -4,13 +0,99 +5,68

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 26.11-01.12.2001 r. skupiono ogółem 26.888 szt. trzody, z czego 22.957 szt. (85,4%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.931 szt. (14,6%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 45/2001


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę