Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 10.219,1 ton żywca, w tym 8.107,7 ton trzody chlewnej i 2.111,4 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 7.297,5 ton, w tym: mięso wieprzowe –
6.204,8 ton, tj. 85,0%
i mięso wołowe – 1.092,7 ton tj. 15,0%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 08.12.01 | 4,30 | 4,88 | 4,53 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
2. | 01.12.01 | 4,30 | 4,94 | 4,53 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
3. | 09.12.00 | 3,71 | 4,54 | 3,97 | 2,70 | 3,81 | 3,37 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,06 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -1,22 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,59 | +0,34 | +0,56 | +0,24 | -0,41 | -0,22 |
7. | 1:3 (%) | +15,90 | +7,49 | +14,11 | +8,89 | -10,76 | -6,53 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 494 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 131,6 ton, w tym:
201 szt. trzody o wadze 17,5 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,
293 szt. bydła o wadze 114,1 ton, co stanowiło 5,4% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych,
w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrost
skupu o 8,8%, spowodowany przedświątecznym gromadzeniem zapasów mięsa, zwłaszcza
wysokogatunkowego. Średnia cena trzody kl. I pozostała na poziomie z ubiegłego
tygodnia, tj. 4,53 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
trzynaście zakładów zakupiło 504,0 ton u innych producentów krajowych i
65,0 ton od ARR. Pięć zakładów dokonało importu wieprzowiny w ilości 318,9
ton.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył się o 10,7% w stosunku do ubiegłego
tygodnia. Jedenaście zakładów zakupiło 99,7 ton wołowiny u producentów
krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z
poprzedniego tygodnia, tj. 3,15 zł/kg.
W analizowanym tygodniu odnotowano dalszy spadek (o 2 gr.) średniej ceny skupu
krów. Najniższą, tj. 1,84 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie
lubuskim, najwyższą, tj. 2,76 zł/kg – w województwie małopolskim.
Znaczący, powyżej 25,0%, udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano
w objętych analizą zakładach w siedmiu województwach: wielkopolskim –
55,6%, lubelskim – 53,0%, małopolskim – 41,9%, pomorskim –
38,9%, kujawsko-pomorskim – 29,9%, podkarpackim – 28,0%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej – o 5,3% i bydła
– o 14,2%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec
wieprzowy – wzrost o 14,1%, żywiec wołowy – spadek o 6,5%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 569,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 60,4% stanowiły wędliny i konserwy, 29,9% – mięso wołowe, 5,0% – uboczne artykuły uboju i 4,7% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 9,6% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 9,1%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.130,2 ton mięsa z uboju, w tym 989,3 ton półtusz wieprzowych i 140,9 ton ćwierci wołowych,
6.294,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.726,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.109,9 ton wędlin oraz 1.458,3 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 08.12.01 | 7,15 | 6,19 | 6,96 | 11,22 | 14,15 |
2. | 01.12.01 | 7,17 | 6,13 | 6,98 | 11,20 | 14,05 |
3. | 09.12.00 | 6,44 | 6,61 | 7,26 | 11,11 | 13,39 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,02 | +0,06 | -0,02 | +0,02 | +0,10 |
5. | 1:2 (%) | -0,28 | +0,98 | -0,29 | +0,18 | +0,71 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,71 | -0,42 | -0,30 | +0,11 | +0,76 |
7. | 1:3 (%) | +11,02 | -6,35 | -4,13 | +0,99 | +5,68 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 26.11-01.12.2001 r. skupiono ogółem 26.888 szt. trzody, z czego 22.957 szt. (85,4%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.931 szt. (14,6%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 45/2001