Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.754,8 ton żywca, w tym 7.455,6 ton trzody chlewnej i 2.299,2 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 7.015,4 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.810,1
ton, tj. 82,8% i mięso wołowe – 1.205,3 ton tj. 17,2%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 24.11.01 | 4,30 | 5,01 | 4,59 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
2. | 17.11.01 | 4,40 | 5,16 | 4,66 | 2,88 | 3,39 | 3,17 |
3. | 25.11.00 | 3,40 | 4,54 | 3,84 | 3,00 | 3,81 | 3,46 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,10 | -0,15 | -0,07 | +0,06 | +0,01 | -0,02 |
5. | 1:2 (%) | -2,27 | -2,91 | -1,50 | +2,08 | +0,29 | -0,63 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,90 | +0,47 | +0,75 | -0,06 | -0,41 | -0,31 |
7. | 1:3 (%) | +26,47 | +10,35 | +19,53 | -2,00 | -10,76 | -8,96 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 834 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 205,2 ton, w tym:
344 szt. trzody o wadze 29,3 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,
490 szt. bydła o wadze 175,9 ton, co stanowiło 7,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów, w tym
trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju. Ze względu na brak danych z
jednego zakładu w ubiegłym tygodniu, porównania z tym okresem dotyczą
trzydziestu zakładów.
W analizowanym tygodniu skup trzody chlewnej zmniejszył się o 1,7%. Średnia
cena trzody kl. I spadła o 7 gr., do poziomu 4,59 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
siedemnaście zakładów zakupiło 52,3 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i
457,8 ton u innych producentów krajowych. Cztery zakłady dokonały importu
wieprzowiny w ilości 337,1 ton.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 7,0% w stosunku do ubiegłego tygodnia. Dziesięć
zakładów zakupiło 52,3 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena
skupu bydła kl. A spadła o 2 gr. i wyniosła 3,15 zł/kg.
Obniżeniu o 7 gr. uległa również średnia cena skupu krów. Najniższą, tj.
1,92 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą,
tj. 2,65 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w
skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach:
wielkopolskim – 73,4%, świętokrzyskim – 45,6%, małopolskim
– 42,4%, podkarpackim – 36,0%, lubelskim – 34,5%, lubuskim
– 33,6% i kujawsko-pomorskim – 26,0%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej – o 2,7% i bydła
– o 7,2%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec
wieprzowy – wzrost o 19,5%, żywiec wołowy – spadek o 9,0%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 630,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 51,7% stanowiły wędliny i konserwy, 40,4% – mięso wołowe, 5,4% – uboczne artykuły uboju i 2,5% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu wzrosła o 32,8% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 10,2%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
876,1 ton mięsa z uboju, w tym 727,7 ton półtusz wieprzowych i 148,4 ton ćwierci wołowych,
6.175,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.518,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.995,0 ton wędlin oraz 1.661,5 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 24.11.01 | 7,18 | 6,07 | 7,05 | 11,13 | 13,85 |
2. | 17.10.01 | 7,23 | 5,99 | 6,88 | 11,11 | 14,33 |
3. | 25.11.00 | 6,41 | 6,70 | 7,51 | 11,00 | 13,36 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,05 | +0,08 | +0,17 | +0,02 | -0,48 |
5. | 1:2 (%) | -0,69 | +1,34 | +2,47 | +0,18 | -3,35 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,77 | -0,63 | -0,46 | +0,13 | +0,49 |
7. | 1:3 (%) | +12,01 | -9,40 | -6,13 | +1,18 | +3,67 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 12-17.11.2001 r. skupiono ogółem 29.493 szt. trzody, z czego 24.825 szt. (84,2%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.668 szt. (15,8%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 43/2001