Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.382,7 ton żywca, w tym 7.285,2 ton trzody chlewnej i 2.106,5 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.727,8 ton, w tym: mięso wieprzowe –
5.640,6 ton, tj. 83,8% i mięso wołowe – 1.087,2 ton tj. 16,2%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 17.11.01 | 4,40 | 5,16 | 4,66 | 2,88 | 3,39 | 3,17 |
2. | 10.11.01 | 4,40 | 5,10 | 4,68 | 2,94 | 3,50 | 3,20 |
3. | 18.11.00 | 3,40 | 4,60 | 3,82 | 2,90 | 3,81 | 3,47 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | +0,06 | -0,02 | -0,06 | -0,11 | -0,03 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | +1,18 | -0,43 | -2,04 | -3,14 | -0,94 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,00 | +0,56 | -0,84 | -0,02 | -0,42 | -0,30 |
7. | 1:3 (%) | +29,41 | +12,17 | +21,99 | -0,69 | -11,02 | -8,65 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.016 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 165,1 ton, w tym:
691 szt. trzody o wadze 59,1 ton, co stanowiło 0,8% skupu ogółem tych zwierząt,
325 szt. bydła o wadze 106,0 ton, co stanowiło 5,0% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Bieżąca informacja dotyczy trzydziestu zakładów mięsnych (nie przesłano
danych z jednego znaczącego zakładu), w tym trzech nie prowadzących skupu żywca
i uboju. Porównania wielkości skupu z poprzednio badanym tygodniem dotyczą
zakładów objętym badaniem w obu okresach.
W analizowanym tygodniu skup trzody chlewnej obniżył się zaledwie o 1,0%. Średnia
cena trzody kl. I spadła o 2 gr., do poziomu 4,66 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
trzynaście zakładów zakupiło 20,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 334,3
ton u innych producentów krajowych. Cztery zakłady dokonały importu
wieprzowiny w ilości 387,4 ton.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył się o 1,6% w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Dziewięć zakładów zakupiło 63,9 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia
cena skupu bydła kl. A spadła 3 gr. i wyniosła 3,17 zł/kg.
Na poziomie z poprzedniego tygodnia utrzymała się średnia cena skupu krów.
Najniższą, tj. 1,98 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie
opolskim, najwyższą, tj. 2,69 zł/kg – w województwie małopolskim.
Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych
analizą zakładach w województwach: małopolskim – 65,6%, podkarpackim
– 57,0%, świętokrzyskim – 50,0%, śląskim – 41,1%,
kujawsko-pomorskim – 27,8%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się spadek skupu trzody chlewnej o 2,6% przy wzroście jej ceny
o 22,0%. Dla bydła natomiast powyższe porównania wykazały wzrost skupu o
3,1% przy spadku jego średniej ceny o 8,6%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 340,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 474,9 ton mięsa i jego przetworów, z czego 56,1% stanowiły wędliny i konserwy, 28,3% – mięso wołowe, 12,2% – mięso wieprzowe i 3,4% – uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 10,9% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 30 badanych zakładach eksport stanowił 8,3%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
870,3 ton mięsa z uboju, w tym 758,0 ton półtusz wieprzowych i 112,3 ton ćwierci wołowych,
5.719,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.465,6 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.815,1 ton wędlin oraz 1.438,7 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 17.11.01 | 7,23 | 5,99 | 6,88 | 11,11 | 14,33 |
2. | 10.11.01 | 7,18 | 6,38 | 6,82 | 11,16 | 14,24 |
3. | 18.11.00 | 6,51 | 6,59 | 7,34 | 11,00 | 13,48 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,05 | -0,39 | +0,06 | -0,05 | +0,09 |
5. | 1:2 (%) | +0,70 | -6,11 | +0,88 | -0,45 | +0,63 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,72 | -0,60 | -0,46 | +0,11 | +0,85 |
7. | 1:3 (%) | +11,06 | -9,11 | -6,27 | +1,00 | +6,31 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 05-10.11.2001 r. skupiono ogółem 28.457 szt. trzody, z czego 24.819 szt. (87,2%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.638 szt. (12,8%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 42/2001