Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.822,0 ton żywca, w tym 7.641,0 ton trzody chlewnej i 2.181,0 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 7.052,9 ton, w tym: mięso wieprzowe –
5.918,8 ton, tj. 83,9% i mięso wołowe – 1.134,1 ton tj. 16,1%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 10.11.01 | 4,40 | 5,10 | 4,68 | 2,94 | 3,50 | 3,20 |
2. | 03.11.01 | 4,40 | 5,47 | 4,76 | 3,00 | 3,50 | 3,23 |
3. | 10.11.00 | 3,50 | 4,70 | 3,86 | 3,19 | 3,81 | 3,52 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,37 | -0,08 | -0,06 | 0,00 | -0,03 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -6,76 | -1,68 | -2,00 | 0,00 | -0,93 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,90 | +0,40 | +0,82 | -0,25 | -0,31 | -0,32 |
7. | 1:3 (%) | +25,71 | +8,51 | +21,24 | -7,84 | -8,14 | -9,10 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 650 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 157,1 ton, w tym:
234 szt. trzody o wadze 20,0 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,
416 szt. bydła o wadze 137,1 ton, co stanowiło 6,3% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku żywca wieprzowego odnotowano, w stosunku do poprzednio badanego
okresu, wzrost średniodziennego skupu o 6,6%. Średnia cena trzody kl. I spadła
o 8 gr., do poziomu 4,68 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
siedemnaście zakładów zakupiło 59,9 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i
427,2 ton u innych producentów krajowych. Cztery zakłady dokonały importu
wieprzowiny w ilości 354,6 ton. Biorąc pod uwagę średniodzienne wielkości,
dodatkowe zakupy wieprzowiny były o 14,3% wyższe w porównaniu do ubiegłego
okresu.
Średniodzienny skup bydła rzeźnego wzrósł o 7,8% w stosunku do poprzednio
analizowanego okresu. Dziewięć zakładów zakupiło 87,2 ton wołowiny u
producentów krajowych i 2,5 ton z ARR. Średnia cena skupu bydła kl. A spadła
o 3 gr. i wyniosła 3,20 zł/kg.
Zmniejszeniu o 3 gr., w stosunku do poprzedniego okresu, uległa również średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,70 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie śląskim, najwyższą, tj. 2,66 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: wielkopolskim – 63,2%, podkarpackim – 57,0%, małopolskim – 51,8%, świętokrzyskim – 45,0%, kujawsko-pomorskim – 34,4%, lubelskim – 29,3% i lubuskim – 26,1%.
Porównując średniodzienne wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się spadek skupu: trzody chlewnej – o 2,6% i bydła – o 4,0%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec wieprzowy – wzrost o 21,2%, żywiec wołowy – spadek o 9,1%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 370,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 527,8 ton mięsa i jego przetworów, z czego 58,8% stanowiły wędliny i konserwy, 28,4% – mięso wołowe, 9,0% – uboczne artykuły uboju i 3,8% – mięso wieprzowe. Średniodzienna wielkość eksportu zmniejszyła się o 24,7% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 9,0%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.032,7 ton mięsa z uboju, w tym 903,1 ton półtusz wieprzowych i 129,6 ton ćwierci wołowych,
5.869,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.510,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.096,2 ton wędlin oraz 1.262,1 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 10.11.01 | 7,18 | 6,38 | 6,82 | 11,16 | 14,24 |
2. | 03.11.01 | 7,24 | 6,32 | 7,12 | 11,29 | 14,21 |
3. | 10.11.00 | 6,57 | 6,48 | 7,27 | 11,15 | 13,39 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,06 | +0,06 | -0,30 | -0,13 | +0,03 |
5. | 1:2 (%) | -0,83 | +0,95 | -4,21 | -1,15 | +0,21 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,61 | -0,10 | -0,45 | +0,01 | +0,85 |
7. | 1:3 (%) | +9,28 | -1,54 | -6,19 | +0,09 | +6,35 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 22.10-03.11.2001 r. skupiono ogółem 50.004 szt. trzody, z czego 43.577 szt. (87,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 6.427 szt. (12,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 41/2001