Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 16.843,3 ton żywca, w tym 13.134,7 ton trzody chlewnej i 3.708,6 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 12.163,9 ton, w tym: mięso wieprzowe –
10.239,7 ton, tj. 84,2% i mięso wołowe – 1.924,2 ton tj. 15,8%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 03.11.01 | 4,40 | 5,47 | 4,76 | 3,00 | 3,50 | 3,23 |
2. | 20.10.01 | 4,40 | 5,47 | 4,82 | 3,00 | 3,61 | 3,27 |
3. | 04.11.00 | 3,60 | 4,72 | 4,01 | 3,17 | 3,81 | 3,52 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | 0,00 | -0,06 | 0,00 | -0,11 | -0,04 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | 0,00 | -1,25 | 0,00 | -3,05 | -1,22 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,80 | +0,75 | +0,75 | -0,17 | -0,31 | -0,29 |
7. | 1:3 (%) | +22,22 | +15,89 | +18,79 | -5,36 | -8,14 | -8,24 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.654 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 278,6 ton, w tym:
1.067 szt. trzody o wadze 88,8 ton, co stanowiło 0,7% skupu ogółem tych zwierząt,
587 szt. bydła o wadze 189,8 ton, co stanowiło 5,1% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku żywca wieprzowego odnotowano, w stosunku do poprzednio badanego
okresu, spadek średniodziennego skupu o 4,4%. Obniżeniu (o 5 gr) uległa również
średnia cena trzody kl. I, kształtując się na poziomie 4,76 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
szesnaście zakładów zakupiło 105,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i
682,6 ton u innych producentów krajowych. Cztery zakłady dokonały importu
wieprzowiny ilości 563,3 ton. Biorąc pod uwagę średniodzienne wielkości,
dodatkowe zakupy wieprzowiny były o 9,3% wyższe w porównaniu do ubiegłego
okresu.
Średniodzienny skup bydła rzeźnego utrzymał się na poziomie zbliżonym do
poprzednio analizowanego tygodnia (wzrost zaledwie o 0,4%). Osiem zakładów
zakupiło 94,3 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła
kl. A zmniejszyła się o 4 gr i wyniosła 3,23 zł/kg.
Nie zanotowano spadku ceny krów w stosunku do poprzedniego tygodnia. Nadal za tę
kategorię zwierząt płacono średnio 2,30 zł/kg. Najniższą cenę, tj. 1,83
zł/kg – w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,77 zł/kg – w
województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem
zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: małopolskim
– 47,4%, podkarpackim – 41,0%, świętokrzyskim – 39,0%,
kujawsko-pomorskim – 28,8% i podlaskim – 28,0%.
Porównując średniodzienne wielkości skupionego żywca do analogicznego
okresu ubiegłego roku, stwierdza się spadek skupu: trzody chlewnej – o
6,3% i bydła – o 12,4%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco:
żywiec wieprzowy – wzrost o 16,4%, żywiec wołowy – spadek o 8,5%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 1285,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 68,0% stanowiły wędliny i konserwy, 20,9% – mięso wołowe, 6,5% – mięso wieprzowe i 4,6% – uboczne artykuły uboju. Średniodzienna wielkość eksportu wzrosła o 19,9% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 11,5%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.610,1ton mięsa z uboju, w tym 1.400,0 ton półtusz wieprzowych i 210,1 ton ćwierci wołowych,
11.163,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 2.735,4 ton mięsa w elementach kulinarnych, 5.736,7 ton wędlin oraz 2.691,1 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 03.11.01 | 7,24 | 6,32 | 7,12 | 11,29 | 14,21 |
2. | 20.10.01 | 7,33 | 6,19 | 6,90 | 11,18 | 14,09 |
3. | 04.11.00 | 6,65 | 7,09 | 7,75 | 11,29 | 13,49 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,09 | +0,13 | +0,22 | +0,11 | +0,12 |
5. | 1:2 (%) | -1,23 | +2,10 | +3,19 | +0,98 | +0,85 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,59 | -0,77 | -0,63 | 0,00 | +0,72 |
7. | 1:3 (%) | +8,87 | -10,86 | -8,13 | 0,00 | +5,34 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 15-20.10.2001 r. skupiono ogółem 29.861 szt. trzody, z czego 24.661 szt. (82,6%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 5.200 szt. (17,4%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 40/2001