Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.441,6 ton żywca, w tym 7.421,6 ton trzody chlewnej i 2.020,0 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.782,9 ton, w tym: mięso wieprzowe –
5.734,3 ton, tj. 84,5% i mięso wołowe – 1.048,6 ton, tj. 15,5%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 13.10.01 | 4,30 | 5,47 | 4,87 | 3,00 | 3,61 | 3,27 |
2. | 06.10.01 | 4,32 | 5,47 | 4,85 | 3,00 | 3,60 | 3,26 |
3. | 14.10.00 | 4,10 | 4,84 | 4,37 | 3,20 | 3,81 | 3,52 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,02 | 0,00 | +0,02 | 0,00 | +0,01 | +0,01 |
5. | 1:2 (%) | -0,46 | 0,00 | +0,41 | 0,00 | +0,28 | +0,31 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,20 | +0,63 | +0,50 | -0,20 | -0,20 | -0,25 |
7. | 1:3 (%) | +4,88 | +13,02 | +11,44 | -6,25 | -5,25 | -7,10 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 553 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 111,3 ton, w tym:
289 szt. trzody o wadze 23,5 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,
264 szt. bydła o wadze 87,8 ton, co stanowiło 4,4% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej wzrósł o 4,2% w stosunku do poprzedniego tygodnia.
Podniosła się również o 2 gr średnia cena trzody kl. I, kształtując się
na poziomie 4,87 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych czternaście zakładów
zakupiło 75,3 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 486,6 ton u innych producentów
krajowych. W analizowanym tygodniu nie odnotowano importu wieprzowiny.
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 6,6% w porównaniu do ubiegłego
tygodnia. Osiem zakładów zakupiło dodatkowo 37,3 ton wołowiny u producentów
krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 1 gr i wyniosła
3,27 zł/kg.
Wzrosła również o 4 gr średnia cena krów. Najniższą, tj. 1,70 zł/kg
odnotowano w województwie śląskim, najwyższą, tj. 2,84 zł/kg w województwie
małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w
objętych analizą zakładach w województwach: lubuskim – 35,7%,
podkarpackim – 30,0% i kujawsko-pomorskim – 25,8% oraz w
pojedynczych zakładach w województwach: małopolskim – 48,5%, podlaskim
– 47,1% i łódzkim – 25,7%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio
o 4,2% i 11,4%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 4,3% i 7,1%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie kujawsko-pomorskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało
łącznie 500,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 74,7% stanowiły wędliny
i konserwy, 19,4% – mięso wołowe i 5,9% – mięso wieprzowe.
Wielkość eksportu zmniejszyła się o 13,8% w stosunku do ubiegłego tygodnia.
W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach
eksport stanowił 8,8%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
876,7 ton mięsa z uboju, w tym 800,7 ton półtusz wieprzowych i 76,0 ton ćwierci wołowych,
5.656,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.525,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.975,0 ton wędlin oraz 1.153,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 13.10.01 | 7,39 | 6,31 | 7,17 | 11,26 | 14,24 |
2. | 06.10.01 | 7,43 | 6,20 | 7,19 | 11,20 | 14,13 |
3. | 14.10.00 | 6,90 | 6,90 | 8,30 | 11,15 | 13,71 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,04 | +0,11 | -0,02 | +0,06 | +0,11 |
5. | 1:2 (%) | -0,54 | +1,77 | -0,28 | +0,54 | +0,78 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,49 | -0,59 | -1,13 | +0,11 | +0,53 |
7. | 1:3 (%) | +7,10 | -8,55 | -13,62 | +0,99 | +3,87 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 01 - 06.10.2001 r. skupiono ogółem 25.577 szt. trzody, z czego 22.534 szt. (88,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.043 szt. (11,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 38/2001