MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

11 października 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.060,0 ton żywca, w tym 7.164,4 ton trzody chlewnej i 1.895,6 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.526,2 ton, w tym: mięso wieprzowe – 5.531,8 ton, tj. 84,8% i mięso wołowe – 994,4 ton tj. 15,2%.

Ceny skupu żywca rzeźnego w najwyższych klasach (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 06.10.01 4,32 5,47 4,85 3,00 3,60 3,26
2. 29.09.01 4,32 5,48 4,89 2,90 3,60 3,24
3. 07.10.00 4,10 4,90 4,40 3,14 3,85 3,49
4. 1-2(zł/q) 0,00 -0,01 -0,04 +0,10 0,00 +0,02
5. 1:2 (%) 0,00 -0,18 -0,82 +3,45 0,00 +0,62
6. 1-3(zł/q) +0,22 +0,57 +0,45 -0,14 -0,25 -0,23
7. 1:3 (%) +5,37 +11,63 +10,23 -4,46 -6,49 -6,59

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 345 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 88,1 ton, w tym:

  • 138 szt. trzody o wadze 12,3 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 207 szt. bydła o wadze 75,8 ton, co stanowiło 4,0% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Skup trzody chlewnej wzrósł o 1,6% w stosunku do poprzedniego tygodnia. Średnia cena trzody kl. I spadła o 4 gr, do poziomu 4,85 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych piętnaście zakładów zakupiło 89,5 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 307,2 ton u innych producentów krajowych. Dwa zakłady dokonały importu wieprzowiny w ilości 120,0 ton.
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 4,7% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Siedem zakładów zakupiło dodatkowo 36,8 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 2 gr i wyniosła 3,26 zł/kg.
Na poziomie z ubiegłego tygodnia utrzymała się średnia cena krów. Najniższa, tj. 1,70 zł/kg odnotowana została w województwie śląskim, najwyższa, tj. 2,86 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: wielkopolskim – 64,2%, podkarpackim – 44,0%, świętokrzyskim – 30,9% i kujawsko-pomorskim – 25,9% oraz w pojedynczych zakładach w województwach: małopolskim – 59,8% i lubelskim – 26,8%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio o 9,7% i 10,2%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 3,3% i 6,6%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim. W bieżącym tygodniu dane o sytuacji na targowiskach pochodzą jedynie z sześciu województw.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 580,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 57,8% stanowiły wędliny i konserwy, 32,3% – mięso wołowe, 7,2% – mięso wieprzowe i 2,7% – podroby i artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 7,3% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 9,9%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa
i jego przetworów:

  • 889,9 ton mięsa z uboju, w tym 803,2 ton półtusz wieprzowych i 86,7 ton ćwierci wołowych,

  • 5.865,6 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.463,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.092,6 ton wędlin oraz 1.310,0 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 06.10.01 7,43 6,20 7,19 11,20 14,13
2. 29.09.01 7,43 6,23 7,11 11,27 14,15
3. 07.10.00 6,87 6,73 7,64 11,25 13,50
4. 1-2(zł/q) 0,00 -0,03 +0,08 -0,07 -0,02
5. 1:2 (%) 0,00 -0,42 +1,12 -0,62 -0,14
6. 1-3(zł/q) +0,56 -0,53 -0,45 -0,05 +0,63
7. 1:3 (%) +8,15 -7,88 -5,89 -0,44 +4,67

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 24-29.09.2001 r. skupiono ogółem 26.804 szt. trzody, z czego 22.965 szt. (85,7%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.839 szt. (14,3%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 37/2001


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę