Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.060,0 ton żywca, w tym 7.164,4 ton trzody chlewnej i 1.895,6 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.526,2 ton, w tym: mięso wieprzowe –
5.531,8 ton, tj. 84,8% i mięso wołowe – 994,4 ton tj. 15,2%.
Ceny
skupu żywca rzeźnego w najwyższych klasach (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 06.10.01 | 4,32 | 5,47 | 4,85 | 3,00 | 3,60 | 3,26 |
2. | 29.09.01 | 4,32 | 5,48 | 4,89 | 2,90 | 3,60 | 3,24 |
3. | 07.10.00 | 4,10 | 4,90 | 4,40 | 3,14 | 3,85 | 3,49 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,01 | -0,04 | +0,10 | 0,00 | +0,02 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -0,18 | -0,82 | +3,45 | 0,00 | +0,62 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,22 | +0,57 | +0,45 | -0,14 | -0,25 | -0,23 |
7. | 1:3 (%) | +5,37 | +11,63 | +10,23 | -4,46 | -6,49 | -6,59 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 345 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 88,1 ton, w tym:
138 szt. trzody o wadze 12,3 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,
207 szt. bydła o wadze 75,8 ton, co stanowiło 4,0% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej wzrósł o 1,6% w stosunku do poprzedniego tygodnia. Średnia
cena trzody kl. I spadła o 4 gr, do poziomu 4,85 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych piętnaście zakładów
zakupiło 89,5 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 307,2 ton u innych producentów
krajowych. Dwa zakłady dokonały importu wieprzowiny w ilości 120,0 ton.
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 4,7% w porównaniu do ubiegłego
tygodnia. Siedem zakładów zakupiło dodatkowo 36,8 ton wołowiny u producentów
krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 2 gr i wyniosła
3,26 zł/kg.
Na poziomie z ubiegłego tygodnia utrzymała się średnia cena krów. Najniższa,
tj. 1,70 zł/kg odnotowana została w województwie śląskim, najwyższa, tj.
2,86 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w
skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach:
wielkopolskim – 64,2%, podkarpackim – 44,0%, świętokrzyskim
– 30,9% i kujawsko-pomorskim – 25,9% oraz w pojedynczych zakładach
w województwach: małopolskim – 59,8% i lubelskim – 26,8%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio
o 9,7% i 10,2%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 3,3% i 6,6%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim. W bieżącym tygodniu dane o sytuacji na targowiskach pochodzą jedynie z sześciu województw.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 580,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 57,8% stanowiły wędliny i konserwy, 32,3% – mięso wołowe, 7,2% – mięso wieprzowe i 2,7% – podroby i artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 7,3% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 9,9%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki
przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa
i jego przetworów:
889,9 ton mięsa z uboju, w tym 803,2 ton półtusz wieprzowych i 86,7 ton ćwierci wołowych,
5.865,6 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.463,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.092,6 ton wędlin oraz 1.310,0 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 06.10.01 | 7,43 | 6,20 | 7,19 | 11,20 | 14,13 |
2. | 29.09.01 | 7,43 | 6,23 | 7,11 | 11,27 | 14,15 |
3. | 07.10.00 | 6,87 | 6,73 | 7,64 | 11,25 | 13,50 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,03 | +0,08 | -0,07 | -0,02 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -0,42 | +1,12 | -0,62 | -0,14 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,56 | -0,53 | -0,45 | -0,05 | +0,63 |
7. | 1:3 (%) | +8,15 | -7,88 | -5,89 | -0,44 | +4,67 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 24-29.09.2001 r. skupiono ogółem 26.804 szt. trzody, z czego 22.965 szt. (85,7%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.839 szt. (14,3%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 37/2001