Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 8.862,0 ton żywca, w tym 7.052,0 ton trzody chlewnej i 1.810,0 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.363,9 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.416,3
ton, tj. 85,1% i mięso wołowe - 947,6 ton tj. 14,9%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 29.09.01 | 4,32 | 5,48 | 4,89 | 2,90 | 3,60 | 3,24 |
2. | 22.09.01 | 4,32 | 5,40 | 4,80 | 2,90 | 3,60 | 3,25 |
3. | 30.09.00 | 4,12 | 4,90 | 4,42 | 3,20 | 3,85 | 3,52 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | +0,08 | +0,09 | 0,00 | 0,00 | -0,01 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | +1,48 | +1,87 | 0,00 | 0,00 | -0,31 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,20 | +0,58 | +0,47 | -0,30 | -0,25 | -0,28 |
7. | 1:3 (%) | +4,85 | +11,84 | +10,63 | -9,38 | -6,49 | -7,96 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 783 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 189,1 ton, w tym:
290 szt. trzody o wadze 24,0 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,
493 szt. bydła o wadze 165,1 ton, co stanowiło 9,1% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej zwiększył się o 8,3% w stosunku do poprzedniego
tygodnia, ceny skupu utrzymały jednak, obserwowaną od kilku tygodni, tendencję
wzrostową. Średnia cena trzody kl. I podniosła się o 8 gr, do poziomu 4,89 zł/kg.
W niektórych regionach kraju nadal notuje się niewielką, z trudem pokrywającą
potrzeby przetwórcze zakładów, podaż żywca wieprzowego, co sygnalizują
meldunki otrzymane z województw: pomorskiego, opolskiego i podlaskiego. Powodem
takiej sytuacji, potwierdzonym informacją z woj. pomorskiego, mogą być niższe
przyrosty wagowe tuczników wskutek zwiększonego wykorzystania pasz
gospodarskich w okresie letnim.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych jedenaście zakładów
zakupiło 36,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 434,6 ton – u innych
producentów krajowych. Importu wieprzowiny dokonał jeden zakład w ilości
72,1 ton.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył o 3,9% w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
Jedenaście zakładów zakupiło dodatkowo 60,2 ton wołowiny u producentów
krajowych i 29,8 ton od ARR. Średnia cena skupu bydła kl. A spadła o 1 gr, do
poziomu 3,24 zł/kg.
Obniżyła się również o 1 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę,
tj. 1,91 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim,
najwyższą, tj. 2,84 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący
udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach
w województwach: lubuskim – 27,7%, kujawsko-pomorskim – 27,2% oraz
w jednym z zakładów województwa małopolskiego – 48,3%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio
o 6,5% i 10,6%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 4,7% i 8,0%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 – 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim.
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 541,1 ton mięsa i jego przetworów, z czego 50,2% stanowiły wędliny i konserwy, 27,9% – mięso wołowe, 10,3% – mięso wieprzowe i 11,6% – artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 3,1% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 9,0%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
944,0 ton mięsa z uboju, w tym 868,9 ton półtusz wieprzowych i 75,1 ton ćwierci wołowych,
6.000,8 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.506,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.097,1 ton wędlin oraz 1.397,2 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 29.09.01 | 7,43 | 6,23 | 7,11 | 11,27 | 14,15 |
2. | 22.09.01 | 7,15 | 6,27 | 7,08 | 11,23 | 13,82 |
3. | 30.09.00 | 6,79 | 6,97 | 7,50 | 11,19 | 13,54 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,28 | -0,04 | -0,03 | +0,04 | +0,33 |
5. | 1:2 (%) | +3,92 | -0,64 | -0,42 | +0,36 | +2,39 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,64 | -0,74 | -0,39 | +0,08 | +0,61 |
7. | 1:3 (%) | +9,43 | -10,62 | -5,20 | +0,71 | +4,50 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 7 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 17-22.09.2001 r. skupiono ogółem 24.070 szt. trzody, z czego 19.604 szt. (81,4%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.466 szt. (18,6%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 36/2001