Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.391,5 ton żywca, w tym 6.508,9 ton trzody chlewnej i 1.882,6 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.060,1 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.076,4 ton, tj. 83,8% i mięso wołowe - 983,7 ton tj. 16,2%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 22.09.01 | 4,32 | 5,40 | 4,80 | 2,90 | 3,60 | 3,25 |
2. | 15.09.01 | 4,50 | 5,25 | 4,76 | 3,00 | 3,60 | 3,28 |
3. | 23.09.00 | 3,24 | 4,90 | 4,36 | 3,09 | 3,90 | 3,48 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,18 | +0,15 | +0,04 | -0,10 | 0,00 | -0,03 |
5. | 1:2 (%) | -4,00 | +2,86 | +0,84 | -3,33 | 0,00 | -0,92 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,08 | +0,50 | +0,44 | -0,19 | -0,30 | -0,23 |
7. | 1:3 (%) | +33,33 | +10,20 | +10,09 | -6,15 | -7,69 | -6,61 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 10 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 704 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 145,0 ton, w tym:
369 szt. trzody o wadze 32,2 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
3351 szt. bydła o wadze 112,8 ton, co stanowiło 6,0% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej zmniejszył się o 2,6% w stosunku do poprzedniego
tygodnia. Średnia cena skupu trzody kl. I wzrosła o 4 gr, do poziomu 4,80 zł/kg.
Powodem utrzymującej się tendencji wzrostowej w cenie jest niewielka podaż
tej kategorii zwierząt, co potwierdzają meldunki z województw: lubuskiego i
podlaskiego. W woj. opolskim podaż trzody z trudem zaspokajała potrzeby przetwórcze
zakładów.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych szesnaście zakładów
zakupiło 80,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 377,8 ton - u innych
producentów krajowych. Importu wieprzowiny dokonał jeden zakład w ilości
72,7 ton.
Skup bydła rzeźnego spadł o 17,6% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Osiem
zakładów zakupiło dodatkowo 111,8 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia
cena skupu bydła kl. A uległa zmniejszeniu o 3 gr, do poziomu 3,25 zł/kg.
Spadła również o 2 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,72
zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą,
tj. 2,86 zł/kg - w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie
bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach w województwach:
podkarpackim - 30,0%, kujawsko-pomorskim - 26,7% i świętokrzyskim - 25,0% oraz
w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 39,9% i łódzkiego -
26,4%. Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego
okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio
o 12,1% i 10,1%, dla bydła natomiast - wzrost skupu o 9,5%, przy spadku cen o
6,6%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 320,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 558,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 40,1% stanowiły wędliny i konserwy, 30,2% - mięso wieprzowe, 25,5% - mięso wołowe i 4,2% - artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu utrzymała się na poziomie zbliżonym do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,0%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
954,4 ton mięsa z uboju, w tym 879,0 ton półtusz wieprzowych i 75,4 ton ćwierci wołowych,
5.607,5 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.392,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.940,2 ton wędlin oraz 1.275,3 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 22.09.01 | 7,15 | 6,27 | 7,08 | 11,23 | 13,82 |
2. | 15.09.01 | 7,10 | 6,43 | 7,21 | 11,48 | 14,09 |
3. | 23.09.00 | 6,80 | 6,99 | 7,85 | 11,13 | 13,36 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,14 | -0,16 | -0,13 | -0,25 | -0,26 |
5. | 1:2 (%) | +2,00 | -2,49 | -1,80 | -2,18 | -1,92 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,35 | -0,27 | -0,77 | +0,10 | +0,46 |
7. | 1:3 (%) | +5,15 | -10,30 | -9,81 | +0,90 | +3,44 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 10 - 15.09.2001 r. skupiono ogółem 25.885 szt. trzody, z czego 21.391 szt. (82,6%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.494 szt. (17,4%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,7% i kl. R - 28,0%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,5%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 35/2001