Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.965,5 ton żywca, w tym 6.680,9 ton trzody chlewnej i 2.284,6 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.323,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.138,4 ton, tj. 81,3% i mięso wołowe - 1.184,8 ton tj. 18,7%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 15.09.01 | 4,50 | 5,25 | 4,76 | 3,00 | 3,60 | 3,28 |
2. | 08.09.01 | 4,36 | 5,23 | 4,71 | 2,80 | 3,61 | 3,25 |
3. | 16.09.01 | 4,00 | 4,67 | 4,35 | 3,07 | 3,81 | 3,47 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,14 | +0,02 | +0,05 | +0,20 | -0,01 | +0,03 |
5. | 1:2 (%) | +3,21 | +0,38 | +1,06 | +7,14 | -0,27 | +0,92 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,50 | +0,58 | +0,41 | -0,07 | -0,21 | -0,19 |
7. | 1:3 (%) | +12,50 | +12,42 | +9,42 | -2,28 | -5,51 | -5,48 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 619 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 131,6 ton, w tym:
328 szt. trzody o wadze 28,5 ton, co stanowiło 0,42 skupu ogółem tych zwierząt,
291 szt. bydła o wadze 103,1 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia,
wzrost wielkości skupu o 1,4%. Średnia cena skupu trzody kl. I podniosła się
5 gr, do poziomu 4,76 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych piętnaście zakładów
zakupiło 127,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 368,4 ton - u innych
producentów krajowych. Importu wieprzowiny dokonały dwa zakłady w ilości
119,7 ton.
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 14,4% w porównaniu do ubiegłego
tygodnia. Osiem zakładów zakupiło dodatkowo 38,5 ton wołowiny u producentów
krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 3 gr, do poziomu 3,28 zł/kg.
Podniosła się również o 7 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę,
tj. 1,94 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim,
najwyższą, tj. 2,86 zł/kg - w województwie małopolskim. Znaczący udział
krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach
w województwach: świętokrzyskim - 27,9% i lubuskim - 26,7% oraz w
pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 50,2% i
kujawsko-pomorskiego - 36,0% i 27,3%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o
14,3% i 9,4%, dla bydła natomiast - wzrost skupu o 51,0%, przy spadku cen o
4,9%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwach: podlaskim i mazowieckim.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 620,7 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 50,7% stanowiły wędliny i konserwy, 22,0% - mięso wołowe, 20,0% - mięso
wieprzowe i 7,3% artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu utrzymała się na
poziomie zbliżonym do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa
i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,8%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
970,6 ton mięsa z uboju, w tym 884,5 ton półtusz wieprzowych i 86,1 ton ćwierci wołowych,
5.747,5 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.493,1 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.108,1 ton wędlin oraz 1.146,3 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 15.09.01 | 7,10 | 6,43 | 7,21 | 11,48 | 14,09 |
2. | 08.09.01 | 7,10 | 6,14 | 6,91 | 11,17 | 13,75 |
3. | 16.09.00 | 6,65 | 6,65 | 7,21 | 11,23 | 13,55 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,09 | +0,29 | +0,30 | +0,31 | +0,34 |
5. | 1:2 (%) | -1,27 | +4,72 | +4,34 | +2,78 | +2,47 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,36 | -0,22 | 0,0 | +0,25 | +0,54 |
7. | 1:3 (%) | +5,41 | -3,31 | 0,0 | +2,23 | +3,99 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 03.09 - 08.09.2001 r. skupiono ogółem 28.730 szt. trzody, z czego 22.150 szt. (77,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 6.580 szt. (22,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,7% i kl. R - 28,6%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,4%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 34/2001