Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 8.076,3 ton żywca, w tym 6.658,2 ton trzody chlewnej i 1.418,1 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.867,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.126,2
ton, tj. 87,4%,
a wołowe - 741,4 ton tj. 12,6%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 14.07.01 | 4,20 | 5,03 | 4,49 | 2,80 | 3,46 | 3,17 |
2. | 07.07.01 | 4,21 | 5,03 | 4,56 | 2,80 | 3,41 | 3,14 |
3. | 15.07.00 | 3,70 | 4,40 | 4,13 | 2,90 | 3,70 | 3,19 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,01 | 0,00 | -0,07 | 0,00 | +0,50 | +0,03 |
5. | 1:2 (%) | -0,24 | 0,00 | -1,54 | 0,00 | +1,47 | +0,95 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,50 | +0,63 | +0,36 | -0,10 | -0,24 | -0,02 |
7. | 1:3 (%) | +13,51 | +14,32 | +8,72 | +8,72 | -6,49 | -0,63 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 5 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 554 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 81,6 ton, w tym:
381 szt. trzody o wadze 33,4 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
173 szt. bydła o wadze 48,2 ton, co stanowiło 3,4% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej od początku czerwca utrzymuje
się na zbliżonym niewysokim poziomie. Po niewielkim wzroście w ubiegłym
tygodniu wielkość skupu zmniejszyła się o 3,2%. Spadła również o 7gr średnia
cena skupu 1kg trzody kl. I, kształtując się na poziomie 4,49 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
siedemnaście zakładów zakupiło 463,4 ton mięsa u innych producentów
krajowych, z czego 34,6% stanowiły półtusze
z Agencji Rynku Rolnego. Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca
stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii w wysokości 336,7 ton.
W analizowanym tygodniu odnotowano niewielki wzrost skupu bydła
rzeźnego (2,7%). Dziewięć zakładów zakupiło dodatkowo 56,8 ton żywca wołowego
od innych producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 3 gr, do poziomu
3,17 zł/kg. Spadła natomiast o 2 gr, w porównaniu do ub. tygodnia, średnia
cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,74 zł/kg płacono za tę kategorię
zwierząt w województwach: pomorskim i lubelskim. Znaczący udział krów w
skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach województw:
wielkopolskiego - 74,3%, świętokrzyskiego - 66,7%, lubelskiego - 35,7% i
lubuskiego - 31,0%. Zwiększony skup krów może wynikać zarówno z niewielkiej
podaży trzody chlewnej i bydła młodego, jak i wysokich cen żywca
wieprzowego.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 469,7 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 78,0% stanowiły wędliny i konserwy, 13,9% - mięso wieprzowe i 8,1% -
mięso wołowe.
Wielkość eksportu spadła o 11,2% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej
masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport
stanowił 8,6%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
467,8 ton mięsa z uboju, w tym 417,3 ton półtusz wieprzowych i 50,5 ton ćwierci wołowych,
5.486,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.185,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.128,7 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 14.07.01 | 7,01 | 6,19 | 6,99 | 11,02 | 14,06 |
2. | 07.07.01 | 7,12 | 6,22 | 6,92 | 10,93 | 14,00 |
3. | 15.07.00 | 6,29 | 6,07 | 6,75 | 10,52 | 12,99 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,11 | -0,03 | +0,07 | +0,09 | +0,06 |
5. | 1:2 (%) | -1,55 | -0,48 | +1,01 | +0,82 | +0,43 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,72 | +0,12 | +0,24 | +0,50 | +1,07 |
7. | 1:3 (%) | +11,45 | +1,98 | +3,55 | +4,75 | +8,24 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w
okresie 02 - 07.07.2001 r. skupiono ogółem 26.107 szt. trzody, z czego 22.326
szt. (85,5%) rozliczono
wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.781 szt.
(14,5%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 26/2001