Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.258,3 ton żywca, w tym 6.877,3 ton trzody chlewnej i 1.381,0 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 6.259,4 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.545,4 ton, tj. 88,6%, a wołowe - 714,0 ton tj. 11,4%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 07.07.01 | 4,21 | 5,03 | 4,56 | 2,80 | 3,41 | 3,14 |
2. | 30.06.01 | 4,22 | 4,95 | 4,51 | 2,78 | 3,40 | 3,12 |
3. | 08.07.00 | 3,14 | 4,30 | 3,86 | 2,60 | 3,70 | 3,19 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,01 | +0,08 | +0,05 | +0,02 | +0,01 | +0,02 |
5. | 1:2 (%) | -0,24 | +1,62 | +1,11 | +0,72 | +0,29 | +0,64 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,81 | +0,73 | +0,70 | +0,20 | -0,29 | -0,05 |
7. | 1:3 (%) | +23,82 | +17,00 | +18,13 | +7,69 | -7,84 | -1,57 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 539 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 105,4 ton, w tym:
323 szt. trzody o wadze 24,9 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,
216 szt. bydła o wadze 80,5 ton, co stanowiło 5,8% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej od początku czerwca utrzymuje się
na zbliżonym niewysokim poziomie - w porównaniu do ub. tygodnia wzrósł
zaledwie o 2,6%. Niska podaż tej kategorii zwierząt skutkuje zwyżkującą
tendencją w cenach skupu. W analizowanym okresie średnia cena skupu 1kg trzody
kl. I wzrosła o 5 gr, do poziomu 4,56 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
szesnaście zakładów zakupiło 602,3 ton mięsa u innych producentów
krajowych, z czego 30,2% stanowiły półtusze z Agencji Rynku Rolnego. Dla
czterech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import mięsa
w wysokości 164,5 ton, w większości z Danii.
W analizowanym tygodniu skup bydła rzeźnego był niższy o
321,7 ton,
tj. o 18,9%. Zakupy od innych producentów krajowych, poczynione przez jedenaście
zakładów, wyniosły 45,2 ton.
Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 2 gr, do poziomu
3,14 zł/kg. Wzrosła również w stosunku do ub. tygodnia średnia cena skupu
krów (o 2,3%). Najniższa cena skupu tych zwierząt utrzymała się w województwach:
podlaskim i pomorskim na poziomie z ub. tygodnia, tj. 1.85 zł/kg. Znaczący
udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach
województw: świętokrzyskiego - 68,0%, lubuskiego - 53,1%,
kujawsko-pomorskiego - 32,9% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego
- 37,75 i pomorskiego - 33,3%. Powyższe dane, potwierdzone sygnałami z województw:
opolskiego i kujawsko-pomorskiego, wskazują na zwiększone zainteresowanie
przetwórni mięsem wołowym z dorosłego bydła. Może to być wynikiem spadku
podaży trzody i wysokich cen żywca wieprzowego.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono
w województwie dolnośląskim, najwyższą - 280,00 zł za parę prosiąt o
wadze powyżej 15 kg - w województwie podkarpackim. Podaż i popyt notowano na
poziomie umiarkowanym.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 528,8 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 61,3% stanowiły wędliny i konserwy, 14,8% - mięso wołowe, 21,7% - mięso
wieprzowe
i 2,2% - podroby. Wielkość eksportu spadła o 27,4% w stosunku do poprzednio
badanego
okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach
eksport stanowił 8,5%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
637,3 ton mięsa z uboju, w tym 554,36 ton półtusz wieprzowych i 82,0 ton ćwierci wołowych,
5.230,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.119,4 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.061,7 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 07.07.01 | 7,12 | 6,22 | 6,92 | 10,93 | 14,00 |
2. | 30.06.01 | 7,07 | 6,24 | 6,91 | 10,81 | 13,90 |
3. | 08.07.00 | 5,98 | 5,79 | 6,22 | 10,51 | 12,81 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,05 | -0,02 | +0,01 | +0,12 | +0,10 |
5. | 1:2 (%) | +0,71 | -0,32 | +0,14 | +1,11 | +0,72 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,14 | +0,43 | +0,70 | +0,42 | +1,19 |
7. | 1:3 (%) | +19,06 | +7,43 | +11,25 | +3,99 | +9,29 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 25 - 30.06.2001 r. skupiono ogółem 26.741 szt. trzody, z czego 23.480 szt. (87,8%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.261 szt. (12,2%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 25/2001