Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 8.404,2 ton żywca, w tym 6.701,5 ton trzody chlewnej i 1.702,7 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wynosiła 6.082,5 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.194,6
ton, tj. 85,4%,
a wołowe - 887,9 ton tj. 14,6%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 30.06.01 | 4,22 | 4,95 | 4,51 | 2,78 | 3,40 | 3,12 |
2. | 23.06.01 | 3,90 | 4,90 | 4,38 | 2,67 | 3,40 | 3,07 |
3. | 01.07.00 | 3,10 | 4,25 | 3,68 | 2,60 | 3,70 | 3,16 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,32 | +0,05 | +0,13 | +0,11 | 0,00 | +0,05 |
5. | 1:2 (%) | +8,20 | +1,02 | +2,97 | +4,12 | 0,00 | +1,63 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,12 | +0,70 | +0,83 | +0,18 | -0,30 | -0,04 |
7. | 1:3 (%) | +36,13 | +16,47 | +22,55 | +6,92 | -8,11 | -1,27 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 718 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 214,9 ton, w tym:
283 szt. trzody o wadze 39,2 ton, co stanowiło 0,6% skupu ogółem tych zwierząt,
435 szt. bydła o wadze 175,7 ton, co stanowiło 10,3% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej spadł w porównaniu do poprzedniego
tygodnia o 168,2 ton, tj. o 2,4%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I wzrosła
o 0,13 gr, do poziomu 4,51 zł/kg. Powodem wzrostu ceny jest malejąca podaż
tej kategorii zwierząt.
W związku z trudnościami w pozyskaniu surowca wieprzowego
we własnym zapleczu odnotowano zwiększone o 41,3% zakupy u innych producentów
krajowych. Łączna ilość zakupionego przez siedemnaście zakładów mięsa
wyniosła 740,2 ton, z czego 290,0 ton stanowiły zakupy od ARR. Dla jednego zakładu
dodatkowe źródło surowca stanowił import z Kanady w wysokości 86,0 ton.
W analizowanym tygodniu skup bydła rzeźnego był niższy o
183,2 ton, tj. o 9,7%. Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców trzynaście
zakładów zakupiło 63,0 ton mięsa wołowego od producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 7 gr, do poziomu
3,12 zł/kg. Wzrosła również w stosunku do ub. tygodnia średnia cena skupu
krów (o 11,8%). Najniższą cenę skupu tych zwierząt (1,85 zł/kg)
zarejestrowano w województwach: podlaskim i pomorskim. Znaczący udział krów
w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw:
pomorskiego - 32,0%, lubelskiego - 31,4% i małopolskiego - 31,0%.
W większości województw został zakończony skup
interwencyjny na rzecz Agencji Rynku Rolnego. Ubojniom, które - z powodu
zmniejszonej podaży młodego bydła - nie zdołały wywiązać się do końca
czerwca z podjętych wobec ARR zobowiązań, przesunięto termin zakończenia
skupu na 6 lipca br..
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i wielkopolskim, najwyższą - 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie lubelskim i podlaskim. Popyt przewyższający podaż odnotowano w czterech województwach: dolnośląskim, lubelskim, lubuskim i świętokrzyskim
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 562,2 ton mięsa i jego przetworów, z czego 61,3% stanowiły wędliny i konserwy, 24,1% - mięso wołowe i 14,6% - mięso wieprzowe. Wielkość eksportu spadła o 27,4% w stosunku do poprzednio badanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 8,5%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
753,3 ton mięsa z uboju, w tym 604,6 ton półtusz wieprzowych i 148,7 ton ćwierci wołowych,
6.016,1 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.207,2 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.126,5 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 30.06.01 | 7,07 | 6,24 | 6,91 | 10,81 | 13,90 |
2. | 23.06.01 | 6,88 | 6,04 | 6,76 | 10,81 | 14,63 |
3. | 01.07.00 | 5,71 | 5,82 | 6,66 | 10,25 | 12,65 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,19 | +0,20 | +0,15 | 0,00 | -0,73 |
5. | 1:2 (%) | +2,76 | +3,31 | +2,22 | 0,00 | -4,99 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,36 | +0,42 | +0,25 | +0,56 | +1,25 |
7. | 1:3 (%) | +23,82 | +7,22 | +3,75 | +5,46 | +9,88 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 18 - 23.06.2001 r. skupiono ogółem 27.319 szt. trzody, z czego 22.207 szt. (81,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 5.112 szt. (18,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,5% i kl. R - 25,8%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,2%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 24/2001