Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 16.082,0 ton żywca, w tym 12.405,7 ton trzody chlewnej i 3.676,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 11.472,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 9.534,8 ton, tj. 83,1%, a wołowe - 1.937,8 ton tj. 16,9%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 16.06.01 | 3,90 | 4,70 | 4,23 | 2,60 | 3,40 | 3,01 |
2. | 02.06.01 | 3,80 | 4,65 | 4,05 | 2,60 | 3,25 | 2,96 |
3. | 17.06.00 | 3,30 | 4,00 | 3,60 | 2,70 | 3,50 | 3,14 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,10 | +0,05 | +0,18 | 0,00 | +0,15 | +0,05 |
5. | 1:2 (%) | +2,63 | +1,07 | +4,44 | 0,00 | +4,61 | +1,69 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,60 | +0,70 | +0,63 | -0,10 | -0,10 | -0,13 |
7. | 1:3 (%) | +18,18 | +17,50 | +17,50 | -3,70 | -2,86 | -4,14 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 750 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 221,6 ton, w tym:
221 szt. trzody o wadze 19,0 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,
529 szt. bydła o wadze 202,6 ton, co stanowiło 5,5% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku żywca wieprzowego odnotowano w stosunku do
poprzednio badanego okresu spadek średniodziennego skupu o 7,7%. Średnia cena
skupu 1kg trzody kl. I wzrosła o 0,18 zł, do poziomu 4,23 zł/kg. Powodem
wzrostu ceny jest malejąca podaż tej kategorii zwierząt.
Sygnalizowana w poprzedniej informacji nadwyżka podaży trzody chlewnej
w województwach: podkarpackim i opolskim wyraźnie zmniejszyła się, w tym
ostatnim - wskutek wzmożonego wykupu producentów z sąsiednich województw.
W związku z trudnościami w pozyskaniu surowca wieprzowego we własnym zapleczu
odnotowano zwiększone zakupy u innych producentów krajowych, średnio w ciągu
dnia o 26,6% większe w porównaniu do poprzednio analizowanego okresu. Łączna
ilość zakupionego przez szesnaście zakładów mięsa wyniosła 485,9 ton. Dla
trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import w wysokości
388,4 ton.
Na rynku żywca wołowego odnotowano dalszy wyraźny spadek skupu. W stosunku
do poprzednio badanego okresu ankietowane zakłady pozyskiwały średnio w ciągu
dnia o 25,4% mniej surowca wołowego. Wskutek interwencji Agencji Rynku Rolnego
zmniejszyła się podaż bydła rzeźnego, zwłaszcza młodych sztuk. W województwie
kujawsko-pomorskim skup agencyjny maleje wskutek braku bydła o wymaganych
parametrach. Niewielką podaż bydła notuje się również w województwach:
podkarpackim i łódzkim. W województwie opolskim, w którym najdłużej występowały
trudności z zagospodarowaniem nadwyżek żywca wołowego, wzrost cen skupu jest
pierwszym wymiernym skutkiem interwencji ARR.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców dziewięć zakładów zakupiło
mięso wołowe w ilości 109,7 ton od producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 0,05 zł, do poziomu 3,01 zł/kg.
Mimo znacznego wykupu przez ARR nadal nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę
skupu tych zwierząt, tj. 1,68 zł/kg zarejestrowano w województwie lubuskim.
Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach
województw: podkarpackiego - 58,6%
i lubuskiego - 39,8%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160 zł za
parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą
- 300 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg
- w województwie podlaskim. Podaż i popyt kształtowały się na poziomie
umiarkowanym.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 1.261,9 ton mięsa i jego przetworów, z czego 52,1% stanowiły wędliny i konserwy, 27,7% - mięso wołowe, 9,6% - mięso wieprzowe i 12,5% -tłuszcze i uboczne artykuły uboju. Średniodzienna wielkość eksportu wzrosła o 28,4% w stosunku do poprzednio badanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,2%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.756,7 ton mięsa z uboju, w tym 1.235,3 ton półtusz wieprzowych i 521,4 ton ćwierci wołowych,
11.167,0 ton wyrobów mięsnych, w tym 2.591,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 6.064,6 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 16.06.01 | 6,71 | 6,12 | 7,02 | 10,84 | 14,43 |
2. | 02.06.01 | 6,86 | 6,27 | 6,88 | 10,90 | 14,40 |
3. | 17.06.00 | 5,64 | 6,12 | 6,59 | 10,44 | 12,67 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,15 | -0,15 | +0,14 | -0,06 | +0,03 |
5. | 1:2 (%) | -2,19 | -2,39 | +2,03 | -0,55 | +0.21 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,07 | 0,00 | +0,43 | +0,40 | +1,76 |
7. | 1:3 (%) | +18,97 | 0,00 | +6,52 | +3,83 | +13,89 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 28.05 - 02.06.2001 r. skupiono ogółem 28.849 szt. trzody, z czego 23.341 szt. (80,9%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 5.508 szt. (19,1%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 22/2001