Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 10.018,7 ton żywca, w tym 7.329,4 ton trzody chlewnej i 2.689,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 7.082,3 ton; mięso wieprzowe 5.619,2 ton, tj. 79,3%, a wołowe 1.463,1 ton tj. 20,7%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 02.06.01 | 3,80 | 4,65 | 4,05 | 2,60 | 3,25 | 2,96 |
2. | 26.05.01 | 3,86 | 4,76 | 4,17 | 2,60 | 3,20 | 2,96 |
3. | 03.06.00 | 3,30 | 4,00 | 3,60 | 2,70 | 3,45 | 3,13 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,06 | -0,11 | -0,12 | 0,00 | +0.05 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | -1,55 | -2,31 | -2,88 | 0,00 | +1,56 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,50 | +0,65 | +0,45 | -0,10 | -0,20 | -0,17 |
7. | 1:3 (%) | +15,5 | +16,25 | +12,50 | -3,70 | -5,80 | -5,43 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 653 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 138,3 ton, w tym:
361 szt. trzody o wadze 30,7 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,
292 szt. bydła o wadze 107,6 ton, co stanowiło 4,0% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej utrzymał się na przybliżonym
poziomie z poprzedniego tygodnia (wzrost zaledwie o 0,6%). Spadła natomiast o
0,12 zł średnia cena skupu 1kg trzody kl. I, kształtując się na poziomie
4,05 zł/kg. Powodem obniżenia ceny jest nadwyżka podaży tej kategorii zwierząt,
sygnalizowana zwłaszcza z województw: opolskiego, podkarpackiego i
lubelskiego.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych trzynaście zakładów
zakupiło 209,5 ton mięsa od producentów krajowych.
W skupie bydła odnotowano dalszy spadek o 789,6 ton, tj. o 22,7%. Skup
interwencyjny poprawił sytuację na rynku bydła rzeźnego, likwidując
skutecznie nadwyżki tej kategorii zwierząt. Meldunki, otrzymane z województw:
podkarpackiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i małopolskiego, donoszą
nawet o znacznym zmniejszeniu się pogłowia bydła, powodującym trudności z
pozyskaniem zwłaszcza sztuk młodych. Powoli rozładowuje się problem nadpodaży
bydła w województwie opolskim, gdzie uruchomiono skup w dwóch następnych zakładach.
Może to wpłynąć na obniżenie cen ćwierci wołowych, rosnących wskutek zwiększonych
zakupów zakładów mięsnych nie prowadzących uboju.
Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z ubiegłego
tygodnia w kwocie 2,96 zł/kg. Mimo znacznego wykupu przez ARR nadal nisko
wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,64 zł/kg
zarejestrowano w województwie śląskim. Znaczący udział krów w skupie bydła
ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego -
28,8%, pomorskiego - 28,6% i lubuskiego - 25,0%.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców dziewięć zakładów zakupiło
mięso wołowe w ilości 109,7 ton od producentów krajowych.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160 zł za
parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą
- 300 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg
- w województwie małopolskim. W większości województw podaż prosiąt
przewyższała popyt.
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 535,8 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 48,7% stanowiły wędliny i konserwy, 30,6% - mięso wołowe i 20,7% -
mięso wieprzowe. 48,7% całości eksportu wysłano do Rosji i Włoch. W ogólnej
masie sprzedanego mięsa i jego przetworów
w 32 badanych zakładach eksport stanowił 8,4%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.058,8 ton mięsa z uboju, w tym 535,3 ton półtusz wieprzowych i 523,5 ton ćwierci wołowych,
5.850,6 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.270,3 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.908,6 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 02.06.01 | 6,86 | 6,27 | 6,88 | 10,90 | 14,40 |
2. | 26.05.01 | 6,92 | 6,30 | 6,95 | 10,91 | 14,52 |
3. | 06.06.00 | 5,66 | 6,11 | 6,74 | 10,30 | 12,70 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,06 | -0,03 | -0,07 | -0,01 | -0,12 |
5. | 1:2 (%) | -0,90 | -0,48 | -1,01 | -0,09 | -0,83 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,20 | +0,16 | +0,14 | +0,60 | +1,70 |
7. | 1:3 (%) | +21,20 | +2,62 | +2,08 | +5,82 | +13,39 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 21 - 26.05.2001 r. skupiono ogółem 31.157 szt. trzody, z czego 23.486 szt. (75,4%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 7.671 szt. (24,6%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 21/2001