Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 10.018,7 ton żywca, w tym 7.329,4 ton trzody chlewnej i 2.689,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 7.082,3 ton; mięso wieprzowe 5.619,2 ton, tj. 79,3%, a wołowe 1.463,1 ton tj. 20,7%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 02.06.01 3,80 4,65 4,05 2,60 3,25 2,96
2. 26.05.01 3,86 4,76 4,17 2,60 3,20 2,96
3. 03.06.00 3,30 4,00 3,60 2,70 3,45 3,13
4. 1-2(zł/q) -0,06 -0,11 -0,12 0,00 +0.05 0,00
5. 1:2 (%) -1,55 -2,31 -2,88 0,00 +1,56 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,50 +0,65 +0,45 -0,10 -0,20 -0,17
7. 1:3 (%) +15,5 +16,25 +12,50 -3,70 -5,80 -5,43

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 653 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 138,3 ton, w tym:

  • 361 szt. trzody o wadze 30,7 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 292 szt. bydła o wadze 107,6 ton, co stanowiło 4,0% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

     Skup trzody chlewnej utrzymał się na przybliżonym poziomie z poprzedniego tygodnia (wzrost zaledwie o 0,6%). Spadła natomiast o 0,12 zł średnia cena skupu 1kg trzody kl. I, kształtując się na poziomie 4,05 zł/kg. Powodem obniżenia ceny jest nadwyżka podaży tej kategorii zwierząt, sygnalizowana zwłaszcza z województw: opolskiego, podkarpackiego i lubelskiego.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych trzynaście zakładów zakupiło 209,5 ton mięsa od producentów krajowych.
W skupie bydła odnotowano dalszy spadek o 789,6 ton, tj. o 22,7%. Skup interwencyjny poprawił sytuację na rynku bydła rzeźnego, likwidując skutecznie nadwyżki tej kategorii zwierząt. Meldunki, otrzymane z województw: podkarpackiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i małopolskiego, donoszą nawet o znacznym zmniejszeniu się pogłowia bydła, powodującym trudności z pozyskaniem zwłaszcza sztuk młodych. Powoli rozładowuje się problem nadpodaży bydła w województwie opolskim, gdzie uruchomiono skup w dwóch następnych zakładach. Może to wpłynąć na obniżenie cen ćwierci wołowych, rosnących wskutek zwiększonych zakupów zakładów mięsnych nie prowadzących uboju.
Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z ubiegłego tygodnia w kwocie 2,96 zł/kg. Mimo znacznego wykupu przez ARR nadal nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,64 zł/kg zarejestrowano w województwie śląskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 28,8%, pomorskiego - 28,6% i lubuskiego - 25,0%.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców dziewięć zakładów zakupiło mięso wołowe w ilości 109,7 ton od producentów krajowych.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg
- w województwie małopolskim. W większości województw podaż prosiąt przewyższała popyt.

Eksport 

Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 535,8 ton mięsa i jego przetworów, z czego 48,7% stanowiły wędliny i konserwy, 30,6% - mięso wołowe i 20,7% - mięso wieprzowe. 48,7% całości eksportu wysłano do Rosji i Włoch. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów
w 32 badanych zakładach eksport stanowił 8,4%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.058,8 ton mięsa z uboju, w tym 535,3 ton półtusz wieprzowych i 523,5 ton ćwierci wołowych,

  • 5.850,6 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.270,3 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.908,6 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 02.06.01 6,86 6,27 6,88 10,90 14,40
2. 26.05.01 6,92 6,30 6,95 10,91 14,52
3. 06.06.00 5,66 6,11 6,74 10,30 12,70
4. 1-2(zł/q) -0,06 -0,03 -0,07 -0,01 -0,12
5. 1:2 (%) -0,90 -0,48 -1,01 -0,09 -0,83
6. 1-3(zł/q) +1,20 +0,16 +0,14 +0,60 +1,70
7. 1:3 (%) +21,20 +2,62 +2,08 +5,82 +13,39

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

      W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 21 - 26.05.2001 r. skupiono ogółem 31.157 szt. trzody, z czego 23.486 szt. (75,4%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 7.671 szt. (24,6%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 21/2001


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę