Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 10.767,3 ton żywca, w tym 7.288,4 ton trzody chlewnej i 3.478,9 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 7.581,0 ton; mięso wieprzowe 5.742,0 ton, tj. 75,7%, a wołowe 1.839,0 ton tj. 24,3%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 26.05.01 | 3,86 | 4,76 | 4,17 | 2,60 | 3,20 | 2,96 |
2. | 19.05.01 | 3,94 | 4,76 | 4,30 | 2,60 | 3,17 | 2,94 |
3. | 27.05.00 | 3,30 | 3,90 | 3,58 | 2,70 | 3,50 | 3,12 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,08 | 0,00 | -0,13 | 0,00 | +0.03 | +0,02 |
5. | 1:2 (%) | -2,03 | 0,00 | -3,02 | 0,00 | +0,95 | +0,68 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,56 | +0,86 | +0,59 | -0,10 | -0,30 | -0,16 |
7. | 1:3 (%) | +16,97 | +22,05 | +16,48 | -3,70 | -8,57 | -5,13 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.288 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 232,2 ton, w tym:
868 szt. trzody o wadze 70,9 ton, co stanowiło 1,0% skupu ogółem tych zwierząt,
420 szt. bydła o wadze 161,3 ton, co stanowiło 4,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej w
analizowanym tygodniu wzrósł w porównaniu do poprzedniego
o 121,4 ton, tj. o 1,7%. Średnia cena skupu 1 kg trzody kl. I spadła o 0,13 zł,
do poziomu 4,17 zł. Powodem spadku ceny jest nadwyżka podaży oraz
zmniejszenie się popytu na artykuły mięsne. Sprzedaż mięsa i jego przetworów
spadła o 10,1% w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych dziesięć zakładów
zakupiło 193,0 ton mięsa od producentów krajowych.
Skup bydła rzeźnego był
niższy o 917,8 ton, tj. o 20,9%. Powodem spadku, jak wyjaśniano w ubiegłym
tygodniu, jest wyczerpywanie się limitów skupu ustalonych przez Agencję Rynku
Rolnego dla wytypowanych zakładów. Wskutek powyższego w woj. podlaskim skup
bydła zmniejszył się o 55,8%, w woj. wielkopolskim - 30,2%, w woj.
kujawsko-pomorskim - 29,9%, a w woj. świętokrzyskim - 25,6%. Sygnały o rozładowaniu
sytuacji z nadwyżką tej kategorii zwierząt otrzymaliśmy z województw:
podlaskiego i małopolskiego. Problem z zagospodarowaniem bydła rzeźnego nadal
sygnalizowany jest z województwa opolskiego.
Średnia cena skupu 1 kg
bydła kl. A wzrosła o 2 gr, do poziomu 2,96 zł. Niektóre zakłady podwyższają
cenę, by pozyskać surowiec odpowiedniej jakości. Nisko wyceniane są krowy.
Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,65 zł/kg zarejestrowano w województwie
śląskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w
pojedynczych zakładach województw: pomorskiego - 35,0%, lubuskiego - 34,3% i
małopolskiego - 23,3%.
Dla uzupełnienia niezbędnych
ilości surowców sześć zakładów zakupiło mięso wołowe
w ilości 32,5 ton od producentów krajowych.
Ceny prosiąt na targowiskach
Ceny minimalne i maksymalne utrzymały się w tych samych województwach na poziomie z ubiegłego tygodnia. Tak więc najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą 280 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podkarpackim. W większości województw podaż prosiąt przewyższała popyt.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 531,6 ton mięsa i jego przetworów, z czego 41,7% stanowiły wędliny i konserwy, 31,0% - mięso wołowe, 11,7% - mięso wieprzowe i 15,6% - podroby i elementy mięsa. Największą sprzedaż odnotowano do Rosji (31,6% ogółu eksportu) i Włoch (31,0%).W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 30 badanych zakładach eksport stanowił 8,2%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.186,2 ton mięsa z uboju, w tym 402,1 ton półtusz wieprzowych i 784,1 ton ćwierci wołowych,
5.952,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.165,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.521,4 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 26.05.01 | 6,92 | 6,30 | 6,95 | 10,91 | 14,52 |
2. | 19.05.01 | 7,30 | 6,25 | 6,98 | 10,98 | 14,62 |
3. | 27.05.00 | 5,69 | 6,03 | 6,83 | 10,33 | 12,63 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,38 | +0,05 | -0,03 | -0,07 | -0,10 |
5. | 1:2 (%) | -5,21 | +0,80 | -0,43 | -0,64 | -0,68 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,23 | +0,27 | +0,12 | +0,58 | +1,89 |
7. | 1:3 (%) | +21,62 | +4,48 | +1,76 | +5,61 | +14,96 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 14 - 19.05.2001 r. skupiono ogółem 26.761 szt. trzody, z czego 22.163 szt. (82,8%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.598 szt. (17,2%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 20/2001