Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 11.563,7 ton żywca, w tym 7.167,0 ton trzody chlewnej i 4.396,7 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 7.839,3 ton; mięso wieprzowe 5.519,0 ton, tj. 70,4%, a wołowe 2.320,3 ton tj. 29,6%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 19.05.01 | 3,94 | 4,76 | 4,30 | 2,60 | 3,17 | 2,94 |
2. | 12.05.01 | 4,18 | 4,83 | 4,41 | 2,47 | 3,19 | 2,93 |
3. | 20.05.00 | 3,20 | 3,90 | 3,58 | 2,70 | 3,40 | 3,12 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,24 | -0,07 | -0,11 | +0,13 | -0.02 | +0,01 |
5. | 1:2 (%) | -5,80 | 1,45 | -2,49 | +5,26 | -0,63 | +0,34 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,74 | +0,86 | +0,72 | -0,10 | -0,23 | -0,18 |
7. | 1:3 (%) | +23.12 | +22,05 | +20,11 | -3,70 | -6,77 | -5,77 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 979 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 181,8 ton, w tym:
685 szt. trzody o wadze 57,8 ton, co stanowiło 0,8% skupu ogółem tych zwierząt,
294 szt. bydła o wadze 124,0 ton, co stanowiło 2,8% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej w analizowanym tygodniu był niższy w porównaniu do
poprzedniego o 376,6 ton, tj. o 5,0%. Średnia cena skupu 1 kg trzody kl. I spadła
o 0,11 zł do poziomu 4,30 zł.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych dwanaście zakładów
zakupiło 231,7 ton mięsa od producentów krajowych.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył się o 531,4 ton, tj. o 10,8%. Powodem spadku
jest wyczerpywanie się limitów skupu ustalonych dla wytypowanych zakładów
przez Agencję Rynku Rolnego, i w konsekwencji - zaprzestanie skupu
interwencyjnego. Wskutek powyższego w woj. wielkopolskim skup bydła zmniejszył
się o 58,8%, w woj. mazowieckim - o 51,6%, a w woj. białostockim - o 25,0%.
Średnia cena skupu 1 kg bydła kl. A wzrosła o 1 gr do poziomu 2,94 zł.
Nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt 1,55 zł/kg
odnotowano w województwie pomorskim.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców sześć zakładów zakupiło mięso
wołowe w ilości 42,2 ton od producentów krajowych.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą 280 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podkarpackim. W większości województw podaż prosiąt przewyższała popyt.
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 497,2 ton mięsa i jego przetworów, z czego 51,3% stanowiły wędliny i konserwy, 44,3% - mięso wołowe i 4,4% - mięso wieprzowe. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 30 badanych zakładach eksport stanowił 7,1%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.220,1 ton mięsa z uboju, w tym 394,2 ton półtusz wieprzowych i 825,9 ton ćwierci wołowych,
6.590,0 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.438,3 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.974,0 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 19.05.01 | 7,30 | 6,25 | 6,98 | 10,98 | 14,62 |
2. | 12.05.01 | 7,40 | 6,25 | 6,92 | 10,84 | 14,66 |
3. | 20.05.00 | 5,66 | 5,96 | 6,66 | 10,16 | 12,54 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,10 | 0,00 | +0,06 | +0,14 | -0,04 |
5. | 1:2 (%) | -0,35 | 0,00 | +0,87 | +1,29 | -0,27 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,64 | +0,29 | +0,32 | +0,82 | +2,08 |
7. | 1:3 (%) | +28,97 | +4,86 | +4,80 | +8,07 | +16,59 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 07 - 12.05.2001 r. skupiono ogółem 28.683 szt. trzody, z czego 24.554 szt. (85,6%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.129 szt. (14,4%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 19/2001