Skup
żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze
żywej netto 12.471,7 ton żywca, w tym 7.543,6 ton trzody chlewnej i 4.928,1
ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 8.440,3 ton; mięso wieprzowe
5.840,1 ton, tj. 69,2%, a wołowe 2.600,2 ton tj. 30,8%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 12.05.01 | 4,18 | 4,83 | 4,41 | 2,47 | 3,19 | 2,93 |
2. | 05.05.01 | 4,33 | 4,83 | 4,55 | 2,37 | 3,17 | 2,93 |
3. | 13.05.00 | 3,30 | 3,85 | 3,53 | 2,70 | 3,40 | 3,12 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,15 | 0,00 | -0,14 | +0,10 | +0,02 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | -3,46 | 0,00 | -3,08 | +4,22 | +0,63 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,88 | +0,98 | +0,88 | -0,23 | -0,21 | -0,19 |
7. | 1:3 (%) | +26,67 | +25,45 | +24,93 | -8,52 | -6,18 | -6,09 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 563 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 150,5 ton, w tym:
243 szt. trzody o wadze 20,7 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,
320 szt. bydła o wadze 129,8 ton, co stanowiło 2,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Z uwagi na dłuższy poprzednio analizowany okres skupu odstąpiono w bieżącym
tygodniu od porównywania bezwzględnych wielkości, zastępując je średniodziennymi.
Skup trzody chlewnej w stosunku do poprzedniego okresu wzrósł o 16,8% do
poziomu 1.257,3 ton średnio w ciągu dnia. Średnia cena skupu 1 kg trzody kl.
I spadła o 0,14 zł i wyniosła 4,41 zł.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców wieprzowych trzynaście zakładów
zakupiło 372,1 ton mięsa od producentów krajowych i 35,0 ton z ARR. Nie
zanotowano importu wieprzowiny.
Utrzymuje się wzrastająca tendencja skupu bydła rzeźnego wskutek
interwencyjnego działania Agencji Rynku Rolnego. Średniodzienny skup żywca wołowego
wzrósł o 12,6% w stosunku do poprzedniego okresu. Mimo zwiększonego skupu
nadal notowana jest bardzo wysoka podaż tej kategorii zwierząt w województwach:
opolskim i kujawsko-pomorskim. Nie zmieniła się sytuacja w woj. podkarpackim,
gdzie zakłady limitują skup bydła rzeźnego, bądź nie skupują go w ogóle
z uwagi na zakaz uboju.
Siedem zakładów zakupiło mięso wołowe w ilości 41,8 ton od producentów
krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z ubiegłego
tygodnia w wysokości 2,93 zł/kg. Nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę
skupu tych zwierząt 1,65 zł/kg odnotowano w województwach: pomorskim i śląskim.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższa cena 150 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacona była w województwach: lubelskim i warmińsko-mazurskim, najwyższa 270 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w woj. lubelskim.
Eksport
Cztery zakłady wyeksportowały łącznie 354,1 ton mięsa i jego przetworów, z czego 53,4% stanowiły wędliny i konserwy, 41,0% - mięso wołowe i 5,6% - mięso wieprzowe. Eksport do Rosji i Włoch wynosił 70,9%. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 28 badanych zakładach eksport stanowił 6,2%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.286,9 ton mięsa z uboju, w tym 448,1 ton półtusz wieprzowych i 838,8 ton ćwierci wołowych,
5.678,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.284,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.642,5 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 12.05.01 | 7,40 | 6,25 | 6,92 | 10,84 | 14,66 |
2. | 05.05.01 | 7,38 | 6,31 | 6,93 | 10,96 | 14,57 |
3. | 13.05.00 | 5,57 | 6,06 | 7,03 | 10,09 | 12,43 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,02 | -0,06 | -0,01 | -0,12 | +0,09 |
5. | 1:2 (%) | +0,27 | -0,95 | -0,14 | -1,10 | +0,62 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,83 | +0,19 | -0,11 | +0,75 | +2,23 |
7. | 1:3 (%) | +32,85 | +3,13 | -1,57 | +7,43 | +17,94 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 23.04 - 05.05.2001 r. skupiono ogółem 41.272 szt. trzody, z czego 34.693 szt. (84,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 6.579 szt. (15,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 28,5% i kl. R - 28,3%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 1,2%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 18/2001