Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.838,6 ton żywca, w tym 6.841,3 ton trzody chlewnej i 1.997,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.396,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.357,2 ton, tj. 83,8% i mięso wołowe - 1.039,4 ton tj. 16,2%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 08.09.01 | 4,36 | 5,23 | 4,71 | 2,80 | 3,61 | 3,25 |
2. | 01.09.01 | 4,42 | 5,19 | 4,76 | 2,90 | 3,50 | 3,27 |
3. | 09.09.00 | 4,00 | 4,60 | 4,28 | 3,09 | 3,81 | 3,41 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,06 | +0,04 | -0,05 | -0,10 | +0,11 | -0,02 |
5. | 1:2 (%) | -1,36 | +0,77 | -1,05 | -3,45 | +3,14 | -0,61 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,36 | +0,63 | +0,43 | -0,29 | -0,20 | -0,16 |
7. | 1:3 (%) | +9,00 | +13,70 | +10,05 | -9,39 | -5,25 | -4,69 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 441 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 106,9 ton, w tym:
173 szt. trzody o wadze 16,1 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,
268 szt. bydła o wadze 90,8 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego
tygodnia, spadek wielkości skupu o 3,2%. Średnia cena skupu trzody kl. I
zmniejszyła się o 5 gr, do poziomu 4,71 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych siedemnaście zakładów
zakupiło 249,5 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 423,5 ton - u innych
producentów krajowych. W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu
wieprzowiny.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 8,3% w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
Dziewięć zakładów zakupiło dodatkowo 53,8 ton wołowiny u producentów
krajowych i 39,8 ton - z Agencji Rynku Rynkowej.
Średnia cena skupu bydła kl. A spadła o 2 gr, do poziomu 3,25 zł/kg.
Zmniejszyła się również o 6 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę,
tj. 1,97 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim,
najwyższą, tj. 2,90 zł/kg - w województwie małopolskim. Znaczący udział
krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach w
województwach: lubuskim - 35,3%, kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim -
29,2%, podkarpackim - 26,0% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego
- 50,5%, łódzkiego - 30,0% i świętokrzyskiego - 25,2%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o
29,5% i 10,0%, dla bydła natomiast - wzrost skupu o 34,8%, przy spadku cen o
4,7%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 340,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Pięć zakładów wyeksportowało łącznie 622,4 ton mięsa i jego przetworów,
z czego 40,1% stanowiły wędliny i konserwy, 35,7% - mięso wieprzowe i 24,2% -
mięso wołowe. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 17,0% w stosunku do
ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32
badanych zakładach eksport stanowił 11,0%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
929,1 ton mięsa z uboju, w tym 840,8 ton półtusz wieprzowych i 88,3 ton ćwierci wołowych,
5.679,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.389,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.343,2 ton wędlin oraz 947,0 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 08.09.01 | 7,10 | 6,14 | 6,91 | 11,17 | 13,75 |
2. | 01.09.01 | 7,29 | 6,16 | 7,04 | 11,37 | 14,11 |
3. | 09.09.00 | 6,56 | 6,70 | 7,34 | 10,96 | 13,29 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,19 | -0,02 | -0,13 | -0,20 | -0,36 |
5. | 1:2 (%) | -2,61 | -0,32 | -1,85 | -1,76 | -2,55 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,54 | -0,56 | -0,43 | +0,21 | +0,46 |
7. | 1:3 (%) | +8,23 | -8,36 | -5,89 | +1,92 | +3,46 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 7 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 27.08 - 01.09.2001 r. skupiono ogółem 23.104 szt. trzody, z czego 19.743 szt. (85,5%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.361 szt. (14,5%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 31,8% i kl. R - 27,5%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,9%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 33/2001