Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 14.266,6 ton żywca, w tym 11.407,8 ton trzody chlewnej i 2.858,8 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 10.299,4 ton, w tym: mięso wieprzowe - 8.812,9 ton, tj. 85,6% i mięso wołowe - 1.486,5 ton tj. 14,4%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 18.08.01 | 4,30 | 5,20 | 4,66 | 2,98 | 3,46 | 3,24 |
2. | 04.08.01 | 4,20 | 5,13 | 4,51 | 2,90 | 3,41 | 3,24 |
3. | 19.08.00 | 3,95 | 4,68 | 4,30 | 2,90 | 3,70 | 3,30 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,10 | +0,07 | +0,15 | +0,08 | +0,05 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | +2,38 | +1,36 | +3,33 | +2,76 | +1,47 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,35 | +0,52 | +0,36 | +0,08 | -0,24 | -0,06 |
7. | 1:3 (%) | +8,86 | +11,11 | +8,37 | +2,76 | -6,49 | -1,82 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 929 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 124,4 ton, w tym:
719 szt. trzody o wadze 61,4 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
210 szt. bydła o wadze 59,0 ton, co stanowiło 2,1% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku żywca wieprzowego odnotowano, w stosunku do
poprzednio analizowanego okresu, spadek średniodziennego skupu o 2,1%. Średnia
cena skupu 1kg trzody kl. I wzrosła
o 15 gr, do poziomu 4,66 zł/kg. Powodem wzrostu ceny jest malejąca podaż tej
kategorii zwierząt, co odnotowano w badanych zakładach województw:
kujawsko-pomorskiego, opolskiego, podkarpackiego i podlaskiego.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
czternaście zakładów zakupiło 617,4 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i
438,7 ton - u innych producentów krajowych. Utrzymuje się zwiększone
zainteresowanie zakładów tańszym mięsem mrożonym.
W analizowanym okresie nie zarejestrowano importu wieprzowiny.
Skup bydła rzeźnego, liczony w średniodziennych wielkościach,
zmniejszył się o 14,9%. Jedenaście zakładów zakupiło dodatkowo 38,4 ton wołowiny
z Agencji Rynku Rolnego i 53,8 ton - u innych producentów krajowych. Średnia
cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie
z poprzednio badanego okresu, tj. 3,24 zł/kg. Spadła natomiast o 7 gr średnia
cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,70 zł/kg płacono za tę kategorię
zwierząt w woj. śląskim, najwyższą,
tj. 2,85 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła
ogółem odnotowano
w objętych analizą zakładach w województwach: małopolskim (35,6%),
kujawsko-pomorskim (29,5%), podkarpackim (29,0%) i świętokrzyskim (25,0%).
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego
okresu ubiegłego roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej - o 7,6% i
bydła - o 23,1%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec
wieprzowy - wzrost o 8,4%, żywiec wołowy - spadek o 1,8%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 280,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwach: podkarpackim i kujawsko-pomorskim.
Eksport
Dziewięć zakładów wyeksportowało łącznie 925,3 ton mięsa i jego przetworów, z czego 50,6% stanowiły wędliny i konserwy, 25,9% - mięso wieprzowe, 18,5% - mięso wołowe i 5,0% – artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu, liczona w średniodziennych wielkościach, uległa obniżeniu o 18,5% w stosunku do poprzednio analizowanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 8,4 %..
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.156,6 ton mięsa z uboju, w tym 1.038,0 ton półtusz wieprzowych i 118,6 ton ćwierci wołowych,
10.967,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 2.363,8 ton mięsa w elementach kulinarnych, 6.577,9 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 18.08.01 | 7,18 | 6,10 | 7,06 | 11,15 | 14,21 |
2. | 04.08.01 | 6,88 | 6,16 | 7,28 | 11,00 | 13,76 |
3. | 19.08.00 | 6,84 | 6,43 | 6,86 | 10,97 | 13,41 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,30 | -0,06 | -0,22 | +0,05 | +0,45 |
5. | 1:2 (%) | +4,36 | -0,98 | -3,02 | +1,30 | -3,71 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,34 | -0,33 | +0,20 | +0,18 | +0,80 |
7. | 1:3 (%) | +4,97 | -5,13 | +2,91 | +1,64 | +5,96 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 30.07 - 04.08.2001 r. skupiono ogółem 23.635 szt. trzody, z czego 20.465 szt. (86,6%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.170 szt. (13,4%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 30/2001