Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

9 sierpnia 2001

Skup żywca rzeźnego

    W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.186,6 ton żywca, w tym 6.353,8 ton trzody chlewnej i 1.832,8 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.812,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.856,5 ton, tj. 83,5% i mięso wołowe - 956,1 ton tj. 16,5%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 04.08.01 4,20 5,13 4,51 2,90 3,41 3,24
2. 28.07.01 4,20 5,07 4,55 2,90 3,50 3,26
3. 05.08.00 4,20 4,70 4,41 2,90 3,60 3,28
4. 1-2(zł/q) 0,00 +0,06 -0,04 0,00 -0,09 -0,02
5. 1:2 (%) 0,00 +0,06 -0,88 0,00 -2,57 -0,61
6. 1-3(zł/q) 0,00 +0,43 +0,10 0,00 -0,19 -0,04
7. 1:3 (%) 0,00 +9,15 +2,27 0,00 -5,28 -1,22

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 252 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 83,9 ton, w tym:

  • 23 szt. trzody o wadze 3,8 ton, co stanowiło 0,1% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 229 szt. bydła o wadze 80,1 ton, co stanowiło 4,4% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

    Skup trzody chlewnej utrzymał się na poziomie zbliżonym do wielkości z poprzedniego tygodnia (spadek zaledwie o 0,8%). Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I zmniejszyła się o 4 gr, i wyniosła 4,51 zł/kg. Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych szesnaście zakładów zakupiło 315,8 ton mięsa u innych producentów krajowych i 191,8 ton półtusz z Agencji Rynku Rolnego. Nadal utrzymuje się zwiększone zainteresowanie zakładów tańszym mięsem mrożonym. Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii w wysokości 254,8 ton.
    Skup bydła rzeźnego, po zarejestrowanym w ubiegłym tygodniu spadku, wzrósł o 16,7%. Dwanaście zakładów zakupiło dodatkowo 63,1 ton żywca wołowego u innych producentów krajowych.
    Średnia cena skupu bydła kl. A, rosnąca systematycznie od drugiego tygodnia kwietnia br., uległa obniżeniu o 2 gr i wyniosła 3,24 zł/kg. Wzrosła natomiast o 3 gr, w stosunku do poprzedniego tygodnia, średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,89 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w woj. zachodnio-pomorskim, najwyższą, tj. 2,80 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w jednym z zakładów woj. kujawsko-pomorskiego (35,4%) - w pozostałych objętych badaniem jednostkach powyższy wskaźnik nie przekraczał 25%.

Ceny prosiąt na targowiskach

    Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.

Eksport 

    Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 619,0 ton mięsa i jego przetworów, z czego 57,8% stanowiły wędliny i konserwy, 22,3% - mięso wieprzowe i 19,9% - mięso wołowe. Wielkość eksportu wzrosła o 6,0% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 11,3 %.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 663,6 ton mięsa z uboju, w tym 578,8 ton półtusz wieprzowych i 84,8 ton ćwierci wołowych,

  • 5.487,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.129,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.117,4 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 04.08.01 6,16 6,16 7,28 11,00 13,76
2. 28.07.01 7,00 6,30 7,13 10,92 14,29
3. 05,08.00 7,28 6,15 7,04 11,01 13,47
4. 1-2(zł/q) -0,12 -0,14 +0,15 +0,08 -0,53
5. 1:2 (%) -1,71 -2,22 +2,10 +0,73 -3,71
6. 1-3(zł/q) -0,40 +0,01 +0,24 -0,01 +0,29
7. 1:3 (%) -5,49 +0,16 +3,41 -0,09 +2,15

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

    W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 23 - 28.07.2001 r. skupiono ogółem 23.063 szt. trzody, z czego 20.282 szt. (87,9%) rozliczono
wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 2.781 szt. (12,1%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 29/2001


POWIĄZANE

7. kwietnia 2021 r. Komisja Europejska dała zielone światło dla 1,74 mld euro (1...

Jak wynika z danych Eurostat całkowita roczna produkcja mięsa wieprzowego w roku...

W dniu 30 marca 2021 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych mając na uwadze napł...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę