Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.186,6 ton żywca, w tym 6.353,8 ton trzody chlewnej i 1.832,8 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.812,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.856,5 ton, tj. 83,5% i mięso wołowe - 956,1 ton tj. 16,5%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 04.08.01 | 4,20 | 5,13 | 4,51 | 2,90 | 3,41 | 3,24 |
2. | 28.07.01 | 4,20 | 5,07 | 4,55 | 2,90 | 3,50 | 3,26 |
3. | 05.08.00 | 4,20 | 4,70 | 4,41 | 2,90 | 3,60 | 3,28 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | +0,06 | -0,04 | 0,00 | -0,09 | -0,02 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | +0,06 | -0,88 | 0,00 | -2,57 | -0,61 |
6. | 1-3(zł/q) | 0,00 | +0,43 | +0,10 | 0,00 | -0,19 | -0,04 |
7. | 1:3 (%) | 0,00 | +9,15 | +2,27 | 0,00 | -5,28 | -1,22 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 252 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 83,9 ton, w tym:
23 szt. trzody o wadze 3,8 ton, co stanowiło 0,1% skupu ogółem tych zwierząt,
229 szt. bydła o wadze 80,1 ton, co stanowiło 4,4% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej utrzymał się na poziomie zbliżonym
do wielkości z poprzedniego tygodnia (spadek zaledwie o 0,8%). Średnia cena
skupu 1kg trzody kl. I zmniejszyła się o 4 gr, i wyniosła 4,51 zł/kg. Dla
uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych szesnaście zakładów
zakupiło 315,8 ton mięsa u innych producentów krajowych i 191,8 ton półtusz
z Agencji Rynku Rolnego. Nadal utrzymuje się zwiększone zainteresowanie zakładów
tańszym mięsem mrożonym. Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca
stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii w wysokości 254,8 ton.
Skup bydła rzeźnego, po zarejestrowanym w ubiegłym
tygodniu spadku, wzrósł o 16,7%. Dwanaście zakładów zakupiło dodatkowo
63,1 ton żywca wołowego u innych producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A, rosnąca systematycznie od
drugiego tygodnia kwietnia br., uległa obniżeniu o 2 gr i wyniosła 3,24 zł/kg.
Wzrosła natomiast o 3 gr, w stosunku do poprzedniego tygodnia, średnia cena
skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,89 zł/kg płacono za tę kategorię
zwierząt w woj. zachodnio-pomorskim, najwyższą, tj. 2,80 zł/kg - w woj. małopolskim.
Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w jednym z zakładów
woj. kujawsko-pomorskiego (35,4%) - w pozostałych objętych badaniem
jednostkach powyższy wskaźnik nie przekraczał 25%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 619,0 ton mięsa i jego przetworów, z czego 57,8% stanowiły wędliny i konserwy, 22,3% - mięso wieprzowe i 19,9% - mięso wołowe. Wielkość eksportu wzrosła o 6,0% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 11,3 %.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
663,6 ton mięsa z uboju, w tym 578,8 ton półtusz wieprzowych i 84,8 ton ćwierci wołowych,
5.487,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.129,5 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.117,4 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 04.08.01 | 6,16 | 6,16 | 7,28 | 11,00 | 13,76 |
2. | 28.07.01 | 7,00 | 6,30 | 7,13 | 10,92 | 14,29 |
3. | 05,08.00 | 7,28 | 6,15 | 7,04 | 11,01 | 13,47 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,12 | -0,14 | +0,15 | +0,08 | -0,53 |
5. | 1:2 (%) | -1,71 | -2,22 | +2,10 | +0,73 | -3,71 |
6. | 1-3(zł/q) | -0,40 | +0,01 | +0,24 | -0,01 | +0,29 |
7. | 1:3 (%) | -5,49 | +0,16 | +3,41 | -0,09 | +2,15 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych
badaniem w okresie 23 - 28.07.2001 r. skupiono ogółem 23.063 szt. trzody, z
czego 20.282 szt. (87,9%) rozliczono
wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 2.781 szt.
(12,1%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 29/2001