MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

3 sierpnia 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 7.978,4 ton żywca, w tym 6.407,5 ton trzody chlewnej i 1.570,9 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.776,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.925,2 ton, tj. 85,8%
i mięso wołowe - 818,0 ton tj. 14,2%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 28.07.01 4,20 5,07 4,55 2,90 3,50 3,26
2. 21.07.01 4,20 5,03 4,49 2,90 3,50 3,21
3. 29.07.00 4,00 4,90 4,42 2,90 3,45 3,23
4. 1-2(zł/q) 0,00 +0,04 +0,06 0,00 0,00 +0,05
5. 1:2 (%) 0,00 +0,79 +1,34 0,00 0,00 +1,56
6. 1-3(zł/q) +0,20 +0,17 +0,03 0,00 +0,05 +0,03
7. 1:3 (%) +5,00 +3,47 +2,94 0,00 +1,45 +0,93

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 636 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 132,9 ton, w tym:

  • 360 szt. trzody o wadze 26,5 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 276 szt. bydła o wadze 105,2 ton, co stanowiło 6,7% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

    Skup trzody chlewnej wzrósł o 7,3% w stosunku do poprzedniego tygodnia. Wzrosła również o 6 gr średnia cena skupu 1kg trzody kl. I, kształtując się na poziomie 4,55 zł/kg.
    Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych siedemnaście zakładów zakupiło 290,3 ton mięsa u innych producentów krajowych i 237,8 ton półtusz z Agencji Rynku Rolnego. Nadal utrzymuje się zwiększone zainteresowanie zakładów mięsem mrożonym z uwagi na korzystniejsze, w porównaniu do świeżego, ceny sprzedaży.
Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii
w wysokości 237,1 ton.
    W analizowanym tygodniu odnotowano spadek skupu bydła rzeźnego o 15,2%. Dwanaście zakładów zakupiło dodatkowo 81,1 ton żywca wołowego u innych producentów krajowych.
    Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 5 gr, do poziomu 3,26 zł/kg. Wzrosła również o 5 gr, w stosunku do ubiegłego tygodnia, średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,93 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w woj. lubuskim, najwyższą, tj. 2,96 zł/kg - w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw: świętokrzyskiego - 43,8%, małopolskiego - 34,4% oraz w dwóch zakładach województwa kujawsko-pomorskiego - 32,7% i 32,3%.

Ceny prosiąt na targowiskach

    Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.

Eksport 

    Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 581,8 ton mięsa i jego przetworów, z czego 55,6% stanowiły wędliny i konserwy, 23,1% - mięso wołowe, 17,9% - mięso wieprzowe i 3,4% - uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 6,4% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 11,0%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 532,5 ton mięsa z uboju, w tym 476,3 ton półtusz wieprzowych i 56,2 ton ćwierci wołowych,

  • 5.289,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.181,9 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.097,1 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 28.07.01 7,00 6,30 7,13 10,92 14,29
2. 21.07.01 6,86 6,18 6,85 11,01 14,22
3. 29.07.00 6,59 5,95 6,78 10,78 13,34
4. 1-2(zł/q) +0,14 +0,12 +0,28 -0,09 +0,07
5. 1:2 (%) +2,04 +1,94 +4,09 -0,82 +0,49
6. 1-3(zł/q) +0,41 +0,35 +0,35 +0,14 +0,95
7. 1:3 (%) +6,22 +5,88 +5,16 +1,30 +7,12

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 16 - 21.07.2001 r. skupiono ogółem 22.889 szt. trzody, z czego 18.482 szt. (80,7%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.407 szt. (19,3%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 28/2001


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę