Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 7.978,4 ton żywca, w tym 6.407,5 ton trzody chlewnej i 1.570,9 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.776,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.925,2
ton, tj. 85,8%
i mięso wołowe - 818,0 ton tj. 14,2%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 28.07.01 | 4,20 | 5,07 | 4,55 | 2,90 | 3,50 | 3,26 |
2. | 21.07.01 | 4,20 | 5,03 | 4,49 | 2,90 | 3,50 | 3,21 |
3. | 29.07.00 | 4,00 | 4,90 | 4,42 | 2,90 | 3,45 | 3,23 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | +0,04 | +0,06 | 0,00 | 0,00 | +0,05 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | +0,79 | +1,34 | 0,00 | 0,00 | +1,56 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,20 | +0,17 | +0,03 | 0,00 | +0,05 | +0,03 |
7. | 1:3 (%) | +5,00 | +3,47 | +2,94 | 0,00 | +1,45 | +0,93 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 636 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 132,9 ton, w tym:
360 szt. trzody o wadze 26,5 ton, co stanowiło 0,4% skupu ogółem tych zwierząt,
276 szt. bydła o wadze 105,2 ton, co stanowiło 6,7% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej wzrósł o 7,3% w stosunku do
poprzedniego tygodnia. Wzrosła również o 6 gr średnia cena skupu 1kg trzody
kl. I, kształtując się na poziomie 4,55 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
siedemnaście zakładów zakupiło 290,3 ton mięsa u innych producentów
krajowych i 237,8 ton półtusz z Agencji Rynku Rolnego. Nadal utrzymuje się
zwiększone zainteresowanie zakładów mięsem mrożonym z uwagi na
korzystniejsze, w porównaniu do świeżego, ceny sprzedaży.
Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import wieprzowiny z
Kanady i Danii
w wysokości 237,1 ton.
W analizowanym tygodniu odnotowano spadek skupu bydła rzeźnego
o 15,2%. Dwanaście zakładów zakupiło dodatkowo 81,1 ton żywca wołowego u
innych producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 5 gr, do poziomu
3,26 zł/kg. Wzrosła również o 5 gr, w stosunku do ubiegłego tygodnia, średnia
cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,93 zł/kg płacono za tę kategorię
zwierząt w woj. lubuskim, najwyższą, tj. 2,96 zł/kg - w woj. małopolskim.
Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach
województw: świętokrzyskiego - 43,8%, małopolskiego - 34,4% oraz w dwóch
zakładach województwa kujawsko-pomorskiego - 32,7% i 32,3%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 581,8 ton mięsa i jego przetworów, z czego 55,6% stanowiły wędliny i konserwy, 23,1% - mięso wołowe, 17,9% - mięso wieprzowe i 3,4% - uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 6,4% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 11,0%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
532,5 ton mięsa z uboju, w tym 476,3 ton półtusz wieprzowych i 56,2 ton ćwierci wołowych,
5.289,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.181,9 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.097,1 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 28.07.01 | 7,00 | 6,30 | 7,13 | 10,92 | 14,29 |
2. | 21.07.01 | 6,86 | 6,18 | 6,85 | 11,01 | 14,22 |
3. | 29.07.00 | 6,59 | 5,95 | 6,78 | 10,78 | 13,34 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,14 | +0,12 | +0,28 | -0,09 | +0,07 |
5. | 1:2 (%) | +2,04 | +1,94 | +4,09 | -0,82 | +0,49 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,41 | +0,35 | +0,35 | +0,14 | +0,95 |
7. | 1:3 (%) | +6,22 | +5,88 | +5,16 | +1,30 | +7,12 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 16 - 21.07.2001 r. skupiono ogółem 22.889 szt. trzody, z czego 18.482 szt. (80,7%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.407 szt. (19,3%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 28/2001