Skup
żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze
żywej netto 7.261,6 tony żywca, w tym 4.039,4 tony trzody chlewnej i 3.222,2
tony bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 4.813,1 ton; mięso wieprzowe
3.124,8 ton, tj. 64,9%, a wołowe 1.688,3 ton tj. 35,1%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 21.04.01 | 4,30 | 4,83 | 4,56 | 2,50 | 3,17 | 2,90 |
2. | 14.04.01 | 4,25 | 4,84 | 4,60 | 2,37 | 3,17 | 2,80 |
3. | 22.04.00 | 3,20 | 3,77 | 3,42 | 2,70 | 3,35 | 3,11 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,05 | -0,01 | -0,04 | +0,13 | 0,00 | +0,10 |
5. | 1:2 (%) | +1,18 | -0,21 | -0,87 | +5,48 | 0,00 | +3,57 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,10 | +1,06 | +1,14 | -0,20 | -0,18 | -0,21 |
7. | 1:3 (%) | +34,37 | +28,12 | +33,33 | -7,41 | -5,37 | -6,75 |
|
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 4 jednostki przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 93 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 21,6 ton, w tym:
36 szt. trzody o wadze 3,4 tony, co stanowiło 0,1% skupu ogółem tych zwierząt,
57 szt. bydła o wadze 18,2 tony, co stanowiło 0,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Ceny prosiąt na targowiskach
Ceny prosiąt wynosiły od 150,00 zł/para w województwie mazowieckim do 280,00 zł/para w województwach: podkarpackim i świętokrzyskim.
Eksport
Trzy zakłady wyeksportowały łącznie 333,4 ton mięsa i jego przetworów, z czego 63,5% stanowiły wędliny i konserwy. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 26 badanych zakładach eksport stanowił 6,4 %.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
1.128,8 ton mięsa z uboju, w tym 332,7 ton półtusz wieprzowych i 796,1 ton ćwierci wołowych,
4.867,3 ton wyrobów mięsnych, w tym 795,6 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.426,2 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 21.04.01 | 7,44 | 6,20 | 6,85 | 10,93 | 13,72 |
2. | 14.04.01 | 7,48 | 6,00 | 6,99 | 10,95 | 13,65 |
3. | 22.04.00 | 5,41 | 5,72 | 6,59 | 9,97 | 12,20 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,04 | +0,20 | -0,14 | -0,02 | +0,07 |
5. | 1:2 (%) | -0,54 | +3,33 | -2,00 | -0,18 | +0,51 |
6. | 1-3(zł/q) | +2,03 | +0,48 | +0,26 | +0,96 | +1,52 |
7. | 1:3 (%) | +37,52 | +8,39 | +3,94 | +9,63 | +12,46 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,9% i kl. R - 27,4%.
Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 1,2%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 16/2001