Produkcja większa niż przed rokiem o 10%, ceny skupu o 10 % niższe – tak wygląda teraz polski rynek wieprzowiny. I zadaniem ekspertów będzie jeszcze gorzej, bo wysokie ceny zbóż i pasz zapowiadają drastyczny spadek opłacalności chowu trzody.
Tak niskich cen prosiąt na targowiskach nie było od 2 i pół roku. A mimo to chętnych na nie niewielu. Najtaniej jest na Lubelszczyźnie . Najmniejsze prosięta można tam kupić już po 100 złotych za parę. Najdrożej już tradycyjnie jest w górskiej części województwa małopolskiego i na Śląsku. W Żywcu za parę zwierząt rolnicy nadal żądają ponad 300 złotych. Świn mamy coraz więcej, prawie 19 milionów sztuk. Ale coraz mniej przybywa macior i prosiąt, a stąd już tylko krok do spadku pogłowia. Zdaniem ekspertów tendencja ta będzie już bardzo widoczna na początku przyszłego roku.
Powód jest jeden – coraz niższa opłacalność produkcji. Ceny skupu tuczników spadają bo jest ich dużo, ceny pasz rosną, bo po nieudanych żniwach towaru brakuje.
Teraz większość zakładów płaci dostawcom za żywiec około 3 złotych 40 groszy za kilogram, u pośredników można znaleźć już ceny niewiele przekraczające 3 złote.
A to dlatego, że przy małej skali produkcji jej koszty są o połowę wyższe niż w dużych gospodarstwach. Tymczasem prognozowana na najbliższe miesiące cena skupu żywca mieścić się ma w granicach 3 zł 30 – 3 złotych 60 groszy za kilogram.
Teraz jedyne dobre informacje to rosnący eksport, i to mimo rosyjskiego i ukraińskiego embarga. Niska cena naszego mięsa to dodatkowy atut. Ale i tu szyki producentom psuje niekorzystny, czyli zbyt wysoki kurs złotówki.
1. prosięta zł/parę
ceny na targowiskach
woj. lubelskie
woj. świętokrzyskie 120 – 210
woj. kujawsko-pomorskie 130 – 230
woj. podlaskie 140 – 250
woj. mazowieckie 150 – 210
woj. pomorskie 170 – 210
woj. małopolskie 190 – 290
woj. śląskie 230 - 320
2. ceny skupu trzody wg wbc zł/kg
S 4,75 - 5,20
E 4,65 - 5,03
U 4,45 - 4,77
R 4,20 - 4,44
O 3,60 - 4,05
P 2,99 – 3,85