Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światło niebieskie uspokaja świnie

5 września 2003

Światło niebieskie działa uspokajająco na ludzi. Chodzi głównie o fale w zakresie 500 nanometrów, które pozytywnie wpływają na sen. Czy podobnie na to widmo światła reagują świnie? Na to pytanie próbowali znaleźć odpowiedź naukowcy w stacji doświadczalnej Futterkamp (Niemcy).

W doświadczeniu porównywano dwie grupy tuczników: doświadczalną - przebywającą w pomieszczeniu na 96 zwierząt, gdzie okna zostały zasłonięte folią pomalowaną na niebiesko. Dodatkowo zainstalowano sześć lamp neonowych zabarwionych na niebiesko. Oprócz tego w pomieszczeniu było jeszcze sześć zwykłych neonówek, tak aby przy zacienionych oknach zapewnić w chlewni przynajmniej przez 8 godzin dziennie natężenie światła na poziomie 50 luksów. W grupie kontrolnej w identycznym pomieszczeniu odbywał się tucz takiej samej grupy świń. Tutaj tuczniki nie miały żadnego programu świetlnego, a ilość wpadającego do chlewni światła wynikała z dobowego rytmu dnia i nocy.
Wyniki: w obydwu grupach przyrosty dzienne w tuczu były powyżej 820 g. W grupie tuczonej w pomieszczeniu ze światłem niebieskim przyrosty dzienne były o 15 g wyższe. W efekcie tucz był krótszy o 1,5 dnia, lepsze też było wykorzystanie paszy. Również mięsność była wyższa o 0,62% w grupie "niebieskiej" w porównaniu do grupy kontrolnej

Zaobserwowano także że świnie w zacienionym pomieszczeniu zachowywały się spokojniej. W porównaniu do grupy utrzymywanej przy świetle naturalnym mniej było walk pomiędzy zwierzętami. W obu grupach nie stwierdzono obgryzania ogonów. Jeśli faktycznie niebieskie światło działa na świnie uspokajająco, to mogłoby ono znaleźć zastosowanie zwłaszcza na początku tuczu w momencie grupowania zwierząt lub wówczas, gdy zaobserwuje się wzajemne obgryzanie, czyli początki kanibalizmu. Również w przypadku łączenia loch prośnych w grupy należy się spodziewać pozytywnego wpływu na ograniczenie walk o hierarchię w stadzie. Fakt uspokajającego oddziaływania światła niebieskiego może być także wykorzystany w transporcie czy w rzeźni, co może pozytywnie wpływać na jakość mięsa. Aspekty te jednak trzeba potwierdzić w dalszych doświadczeniach.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę