OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Stabilniej na króliczym rynku

30 stycznia 2003

Stabilizuje się sytuacja po ubiegłorocznym spadku sprzedaży króliczego mięsa. Właściciele ubojni zaczynają podpisywać z hodowcami nowe umowy kontraktacyjne. Krajowi producenci obawiają się przystąpienia do wspólnoty, bo będą zmuszeni zmodernizować zakłady. Pracownicy ubojni w Ksawerowie starają się o pieniądze między innymi z programu SAPARD.

W Polsce są tylko cztery tego typu zakłady. Ksawerów produkuje w większości na potrzeby dużych sieci handlowych, które chętnie odbierają świeże króliki. Część mięsa trafia też do mniejszych sklepów. Tu zaopatrują się w nie głównie Ci, którzy musza przestrzegać diety. Mięso królika ma bardzo mało cholesterolu, na ogół zwierzęta pochodzą z hodowli przyzagrodowych i są karmione naturalną paszą. Kupujący musza się jednak liczyć ze sporym wydatkiem - za kilogram w sklepie trzeba zapłacić około 20 zł. Ubiegły rok charakteryzuje się dużymi wahaniami sprzedaży, najgorsze dla ubojni były miesiące jesienne, sprzedaż wzrosła dopiero w okresie świątecznym i dlaczego w krótkim okresie udało się odrobić straty.

Na rynek trafiają też królicze skóry, odbiera je min. branża futrzarska. Gotowe produkty są eksportowane do naszych wschodnich sąsiadów.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę