W piątek dzisiejszym wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper oraz sekretarze stanu: Marek Zagórski i Henryk Kowalczyk spotkali się z przedstawicielami Rady Gospodarki Żywnościowej, Związku Polskie Mięso, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej - POLSUS.
Podczas spotkania przedyskutowano możliwości rozładowania tzw. „górki mięsnej” oraz wdrażania wieloletnich umów handlowych producentów rolnych z zakładami przetwórczymi. Potwierdzono, że jedyną drogą do zapewnienia stabilności na rynkach rolnych są wieloletnie, handlowe powiązania producentów rolnych z zakładami przemysłu spożywczego.
- Im wcześniej zainteresowane strony uświadomią sobie taką konieczność tym szybciej podmioty będą stabilne ekonomicznie i konkurencyjne na rynku europejskim – powiedział wicepremier Andrzej Lepper.
Uczestnicy wyrazili zadowolenie z przedstawionych inicjatyw i zobowiązali się do przedłożenia jeszcze w tym miesiącu propozycji organizacyjnych, związanych z powiązaniami handlowymi. Z takiej formy współpracy z resortem nie chcieli skorzystać rolnicy z Wielkopolski, którzy uczestniczyli 24 bm. w spotkaniu w Lesznie.