Najwięcej wniosków, złożonych w czasie debaty w Senacie nad ustawą o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, dotyczyło ograniczenia stosowania w hodowli zwierząt substancji szkodliwych.
Ustawa określa wymagania obowiązujące przy wytwarzaniu i wprowadzaniu na
rynek produktów pochodzenia zwierzęcego. Określa, że w regulowaniu rozrodu
zwierząt hodowlanych mogą być stosowane środki hormonalne, jednak z zachowaniem
odpowiedniego okresu karencji przed skierowaniem mięsa tych zwierząt do
spożycia.
Senator Maria Szyszkowska (SLD-UP) zgłosiła poprawkę o
skreślenie w ustawie terminu określającego mięso jako "warunkowo zdatne do
spożycia przez ludzi". Jej zdaniem, jest to termin nieścisły i budzi
wątpliwości, mięso powinno być oceniane jednoznacznie jako zdatne albo
niezdatne.
Za produkty pochodzenia zwierzęcego - w świetle ustawy - uważa
się produkty pochodzące od zwierząt lub ze zwierząt, przetworzone albo
nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi.
Wymagania
weterynaryjne zdefiniowano bardzo szeroko. Określa się je jako wymagania
zdrowotne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne dotyczące
pozyskiwania, wytwarzania, przetwarzania, przechowywania, pakowania,
transportowania surowców lub produktów pochodzenia
zwierzęcego.