Pracownicy resortu rolnictwa przygotowali projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom. Wprowadza on zmianę w przepisach rozporządzenia dotyczących miejsca przeprowadzenia obróbki produktów pochodzenia zwierzęcego w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego choroby zakaźnej zwierząt.
Jak udało się nam dowiedzieć proponuje się aby zakład , w którym odbędzie się taka obróbka wskazywany był przez powiatowego lekarza weterynarii. Jak informuje resort rolnictwa zmiana dotychczasowego brzmienia przepisu ust. 2 w & 2 wynika z potrzeby umożliwienia kontynuowania prowadzenia produkcji w zakładach , które znajdą się na obszarze podlegającym ograniczeniom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, a które nie są zakładami zatwierdzonymi zgodnie z artykułem4 ust 2 rozporządzenia ( WE) nr 853/2004. Obecnie projekt rozporządzenia jest przedmiotem szerokich konsultacji społecznych.
Wejście w życie projektowanego rozporządzenia umożliwi jak zapewnia resort rolnictwa funkcjonowanie zakładów niezatwierdzonych na obszarach podlegającym ograniczeniom w związku z ze zwalczaniem chorób zakaźnych.