Ptak_Waw_CTR_2024

Rasy złotnickie wracają do łask?

9 marca 2009
12 marca 2009 r. w Warszawie odbędzie się spotkanie przedsiębiorców rolnych Wschodniej Polski z prof. Januszem Buczyńskim, kierownikiem Katedry Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,  jedynej w Polsce placówki naukowej, która zajmuje się  utrzymaniem i rozwojem unikalnych zasobów genetycznych rodzimych ras trzody chlewnej  – złotnickiej białej i złotnickiej  pstrej. Przedsiębiorcy są zainteresowani wykorzystaniem tych tradycyjnych ras do produkcji wieprzowiny o specjalnych walorach technologicznych i smakowych. Ma to być odpowiedź na najnowsze i coraz wyraźniejsze trendy konsumenckie -  żywność o specjalnej jakości. Wyższy koszt produkcji nie stanowi tu zasadniczej przeszkody, bo konsumenci są gotowi płacić za jakość więcej. 

Zainteresowani przedsiębiorcy rolni patrzą na temat perspektywicznie i długofalowo.  Pierwsi jednak nie będą, bo szynka złotnicka na rynku już jest.  Jednym z najbardziej znanych dostawców takiej szynki jest ekologiczna masarnia „Rol-mięs” z Łabiszyna. Cena 1 kilograma takiej szynki, wyprodukowanej w tuczu tradycyjnym przekracza … 100 zł. I znajduje nabywców bez problemu.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu jest jedynym ośrodkiem w Polsce, który prowadzi hodowlę zachowawczą ras złotnickich.  Prowadzona jest ona w ramach specjalnego programu ochrony zasobów genetycznych w celu utrzymania w środowisku bioróżnorodności genetycznej.
Dotychczas prowadzone badania wykazują, że mięso ras złotnickich charakteryzuje się doskonałą jakością, a także przydatnością technologiczną. U świń tych prawie nie obserwuje się wad mięsa typu PSE (to jest m. in. nadmiernej wodnistości i miękkości). Charakteryzuje się niewielkim wyciekiem naturalnym, mimo niskiego pH. W odniesieniu do przydatności technologicznej, ocena sensoryczna polędwicy surowej wędzonej i gotowanej potwierdzają bardzo dobrą jakość mięsa świń ras złotnickich. Mięso pochodzące od świń złotnickich cechuje się jaśniejszą barwą spowodowaną większym przetłuszczeniem tuszy i marmurkowatością. W odniesieniu do wszystkich wyrębów podstawowych barwa mięsa jest trwała, co odróżnia je od mięsa innych ras świń z chowu intensywnego .
Charakterystyczne jest to, że podczas procesu chłodzenia mięso pochodzące od świń złotnickich charakteryzuje się mniejszym ubytkiem swojej masy, a podczas procesu peklowania przyrost masy mięsa jest większy niż mięsa pochodzącego od innych ras. Po obróbce termicznej mięso pochodzące od świń złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej – pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia – stwierdza się mniejsze ubytki objętości i masy, niż w przypadku mięsa innych ras. Dzięki tym cechom mięso świń ras złotnickich 12 maja 2006 r. zostało wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „ Mięso świeże i produkty mięsne”  pod nazwą „Wielkopolska wieprzowina złotnicka”.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę