MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Rasa normandzka (La race Normande)

19 czerwca 2002

Jest to rasa o zasięgu krajowym, rozpowszechniona w północnej i środkowej Francji.

Umaszczenie jest czerwone z nieregularnymi białymi plamami. Charakterystyczna jest krótka, gruba i szeroka głowa. Klatka piersiowa jest szeroka i głęboka, a łopatki są dobrze umięśnione. Jest rasą późno dojrzewającą. Pierwsze wycielenia następują dopiero w 33 miesiącu życia. Okres międzywycieleniowy trwa średnio 378 dni. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 152 cm, a krów - 140 cm. Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 257 cm, a krów - 220 cm. Masa ciała buhajów wynosi 1000-1300 kg, a krów - 600-800 kg.

Bydło tej rasy wykazuje skłonność do opasu. Buhajki roczne ważą 500-550 kg, ich dobowe przyrosty są wysokie - 1300 g, a wydajność rzeźna - 57 %.
W roku 1980 mleczna wydajność krów wynosiła średnio 4096 kg, o zawartości tłuszczu - 4,18 % i białka - 3,35 %.


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę