aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rasa normandzka (La race Normande)

19 czerwca 2002

Jest to rasa o zasięgu krajowym, rozpowszechniona w północnej i środkowej Francji.

Umaszczenie jest czerwone z nieregularnymi białymi plamami. Charakterystyczna jest krótka, gruba i szeroka głowa. Klatka piersiowa jest szeroka i głęboka, a łopatki są dobrze umięśnione. Jest rasą późno dojrzewającą. Pierwsze wycielenia następują dopiero w 33 miesiącu życia. Okres międzywycieleniowy trwa średnio 378 dni. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 152 cm, a krów - 140 cm. Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 257 cm, a krów - 220 cm. Masa ciała buhajów wynosi 1000-1300 kg, a krów - 600-800 kg.

Bydło tej rasy wykazuje skłonność do opasu. Buhajki roczne ważą 500-550 kg, ich dobowe przyrosty są wysokie - 1300 g, a wydajność rzeźna - 57 %.
W roku 1980 mleczna wydajność krów wynosiła średnio 4096 kg, o zawartości tłuszczu - 4,18 % i białka - 3,35 %.


POWIĄZANE

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...

Ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) to strata dla hodowcy, producenta, a tak...

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę