Rasa ta jest powszechnie hodowana w Niemczech.
Jej umaszczenie czerwono-białe jest wyznaczane genami recesywnymi, w przeciwieństwie do genów dominujących wyznaczających jednomaścistość. Natomiast powierzchnia plam czerwonych jest zróżnicowana przez geny modyfikujące. Kontury plam czerwonych nie zawsze są tak ostro zarysowane jak u rasy czarno-białej. Spotyka się osobniki prawie całe białe i prawie całe czerwone. Kończyny przednie od stawów napiąstkowych i tylne od stawów skokowych są białe. U buhajów worek mosznowy i kiść ogonowa są z reguły białe. U krów wymię jest białe. Odznaki mogą występować na głowie.
Zaliczana jest do ras wcześnie dojrzewających. Pierwsze wycielenia następują w wieku 24-28 miesięcy. Okres międzywycieleniowy trwa 383 dni. Jest to rasa długowieczna. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 135-140 cm, a krów - średnio 137 cm. Masa ciała buhajów wynosi 900-1100 kg, a krów - średnio 700 kg, z wahaniami 630-830 kg.
Wydajność mleka krów kontrolowanych w roku 1991 wyniosła średnio 5824 kg, o zawartości tłuszczu - 4,15 % i białka - 3,36 %.
Buhaje hodowlane przyrastają dziennie średnio 1170 g, a opasane - 1300 g. Wydajność rzeźna wynosi 58-62 %.
Rasa ta importowana do Polski, przyczyniła się do poprawienia mleczności, wydajności rzeźnej i pokroju naszego bydła czerwono-białego.