Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jest zaniepokojone wzrastającym importem do Unii Europejskiej wołowiny z Brazylii. -Raport z wizyty w Brazylii ekspertów ze Szkocji, Irlandii wskazujący na liczne uchybienia w kontroli jakości wołowiny w Brazylii, umacnia nas w przekonaniu o potrzebie przeprowadzenia w UE poważnej dyskusji na ten temat – podkreślają działacze Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Zdaniem PZPBM priorytetem Unii Europejskiej winno być dążenie do samowystarczalnościżywnościowej i wspieranie produkcji żywności wysokiej jakości na obszarze UE. Takiej postawy oczekują również nowo przyjęte kraje członkowskie UE, w tym Polska, która jest w stanie zaoferować na rynki europejskie duże ilości wołowiny wysokiej jakości produkowanej w warunkach zgodnych z oczekiwaniami konsumentów, gwarantujących zachowanie
warunków dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności.
- Jako organizacja branżowa producentów bydła mięsnego obserwujemy zmniejszanie się pogłowia bydła, głównie w wyniku narzuconych kwot mlecznych. Występujemy z apelem bezpośrednio do naszych Eurodeputowanych i poprzez nich do Komisji Europejskiej o podjęcie kroków w kierunku ograniczenia importu wołowiny z krajów trzecich i rozwój jej produkcji w krajach członkowskich. Niemniej bardzo ważnym w znaczeniu dla rozwoju produkcji żywca wołowego- wołowiny mają uwarunkowania walki z chorobą niebieskiego języka. Już dziś ta choroba dotyka naszych producentów w trakcie przemieszczania bydła wewnątrz Unii Europejskiej, ryzyko pojawienia się tej choroby na terenie Polski rośnie. Należy naszym zdaniem wesprzeć finansowo służby weterynaryjne do walki z jej skutkami – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.