Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przy produkcji kiszonki jakość jest ważniejsza niż ilość

7 lipca 2010
Nowoczesne podejście do produkcji kiszonki kładzie zdecydowany nacisk na dążenie do osiągnięcia wysokiej jakości, a nie jedynie ilości gotowego produktu. Według ekspertów z Centrum Doradztwa dla Producentów Kiszonki (SilAC), jedynie skoncentrowanie się na długofalowym polepszeniu wartości odżywczych paszy może wpłynąć pozytywnie na przyrost produkcji mleka i mięsa.
Tadeusz Kruszewski z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dodaje: „Od pewnego czasu obserwuję pozytywną zmianę w podejściu polskich rolników do jakości paszy. Stosowanie belowanej kiszonki daje doskonałe efekty, zwłaszcza gdy została wyprodukowana z dobrego pokosu. Na efektywność produkcji mleka i mięsa ma wpływ wiele czynników, między innymi: rasa krów, stan zdrowia stada, dobrostan oraz rodzaj paszy. Rodzaj i jakość paszy mają zdecydowanie największy wpływ na produktywność bydła, dlatego doradzam stosowanie belowanej kiszonki jako bogatego źródła składników odżywczych.”
Doktor Dave Davies z SilAC zwraca uwagę, że “Decydowanie się na maksymalizację ilości plonu kosztem jego jakości, nie przekłada się na korzyści ekonomiczne, zwłaszcza przy karmieniu wysokowydajnych stad mlecznych. Niezależne badania wskazują, że jednym z ważniejszych czynników zwiększających produkcję zwierzęcą jest koszenie zielonki, gdy zawiera ona najwięcej składników odżywczych. Wiedza poparta badaniami naukowymi to podstawa udanej produkcji rolnej.”
Badania wskazują, że:
•    pokos wczesnomajowy dostarcza 25% czystych protein i jest strawialny w 75%, ale daje plon jedynie 3 ton suchej masy na hektar
•    dwa tygodnie później plon zwiększa się do 6 ton suchej masy na hektar, przy zawartości protein 18% i strawialności 68%
•    pod koniec maja pokos dostarcza 8 ton suchej masy na hektar ale słabej jakościowo kiszonki o niskiej zawartości protein (12%) i strawialności 60%

Dalsze badania ukazują różnicę w ilości wyprodukowanego mleka przez stada skarmiane wysoko i słabo strawialną kiszonką. Kiszonka z wczesnego pokosu o strawialności 75% i zawartości protein 19% została porównana z pokosem o 3 tygodnie późniejszym, strawialnym w 64% i zawierającym 13,5% protein. Przy karmieniu 6 kg koncentratu dziennie, krowy karmione kiszonką z wczesnego pokosu produkowały ponad 2 litry mleka dziennie więcej od krów karmionych kiszonką z drugiego pokosu.
Tadeusz Kruszewski potwierdza: “Wartość odżywcza kiszonki jest zależna głównie od składu chemicznego pokosu. Wysoce strawialna kiszonka (w 70%) powinna być pozyskana z możliwie wczesnego pokosu. Zatem rolnicy powinni zwrócić uwagę na zielonkę, gdy łodygi zaczynają pęcznieć, znaczy to że jest ona gotowa do koszenia. Strawialność kiszonki obniża się wraz z opóźnieniem pokosów majowych o 1,8 jednostki na tydzień.”
Według doktora Davies’a rolnicy przy podejmowaniu decyzji o koszeniu w najlepszym stadium rozwoju uprawy, mogą oprzeć się na obserwacji zielonki:

•    młoda, gęsto uliściona trawa ma strawialność 70% lub większą i jest materiałem na kiszonkę wysokiej jakości
•    gdy łodygi zaczynają pęcznieć i się wydłużać, strawialność spada do 67%
•    pojawiające się kwiatostany sygnalizują, że strawialność spadła do 64% lub niżej
•    kwiatostany z rowiniętymi nasionami oznaczają, że strawialność kiszonki będzie na poziomie najwyżej 60%
 „Aby uzyskać zadowalające wyniki w hodowli bydła, należy stosować się do kilku zasad. Jedną z nich jest stosowanie wysokowydajnej paszy. Niezależnie od tego czy zależy nam na wysokiej wydajności bydła mlecznego, czy chcemy uzyskać dobre wyniki w hodowli bydła rzeźnego, kluczem do sukcesu jest maksymalizacja udziału kiszonki w paszy.” podsumowuje Norbert Schulze, menedżer marketingu kiszonki w Dow Europe.
Więcej porad dotyczących belowania kiszonki i upraw łąkowych można znaleźć na www.dowsilage.com i www.silageadvice.com (strony w języku angielskim).

O Dow
Dow łączy ogromne możliwości nauki i technologii z "Czynnikiem ludzkim", aby nieustannie ulepszać to, co jest kluczowym elementem dla postępu ludzkości. Spółka łączy dziedzinę chemii i innowacyjność z zasadami trwałości, które pomogą zaradzić wielu problemom stanowiącym wielkie wyzwanie dla świata, takim jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie energii odnawialnej i oszczędzanie energii oraz zwiększanie produktywności rolnictwa. Zróżnicowany portfel wiodących w branży rodzajów działalności związanych ze specjalistycznymi chemikaliami, zaawansowanymi technologicznie materiałami, technologią rolnictwa i plastikami, dostarcza różnorodnych produktów i opartych o technologie rozwiązań, klientom w około 160 krajach oraz w szybko rozwijających się sektorach takich jak: elektronika, woda, energia, farby i rolnictwo. W 2009 roku Dow wykazywał roczną sprzedaż $45 miliardów i zatrudniał na całym świecie około 52 000 pracowników. Powyżej 5 000 produktów firmy jest produkowanych w 214 zakładach w 37 krajach na całym świecie. Jeśli wyraźnie nie stwierdzono inaczej, wyrażenia "Dow" lub "Spółka" oznaczają Dow Chemical Company i jej skonsolidowane filie. Więcej informacji o Dow można znaleźć na stronie  www.dow.com .
 

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę