W wielu zakładach przed świętami ceny skupu poszły w górę, a małe firmy w centrum kraju gotowe są za dobry towar płacić do 3,50 zł za kilogram. Takich cen nie było już od kilku miesięcy.
W Wielkopolsce i województwach południowych jest już gorzej, tam za tuczniki firmy skupujące płacą ok. 10 groszy więcej niż wynoszą ceny agencyjne. Dla rolników to zbyt mało, ale jak mówią przetwórcy, teraz jest chociaż szansa na powrót normalności. Szczególnie, że po naszej Wielkanocy być może przed Świętami prawosławnymi ożywi się handel ze wschodem.
Teraz sytuację ratuje jeszcze eksport półtusz do Rumunii. Na rynku krajowym najlepiej sprzedają się schab, szynka, łopatka i ładny boczek. Tańsze elementy, jak np. mięsa drobne, czekają w magazynach na rozpoczęcie sezonu grillowego.
Mimo ostatnich podwyżek w większości województw, rolnicy rozliczający się z ubojnią według wagi żywej, dostają około 3 złotych za kilogram żywca.
Żywiec wieprzowy- ceny skupu | zł/kg |
woj. mazowieckie | 2,70-3,30 |
woj. kujawsko-pomorskie | 2,90-3,10 |
woj. świętokrzyskie | 2,85-3,10 |
woj. łódzkie | 2,90-3,50 |
Niestety ceny prosiąt nadal niskie.
Prosięta - ceny targowiskowe | zł/parę |
woj. świętokrzyskie | 90-120 |
woj. kujawsko-pomorskie | 100-140 |
woj. świętokrzyskie | 100-180 |
woj. łódzkie | 120-200 |